Web 3.0

2016.11.22. 16:27

Az internet és a társadalmi mobilitás összefüggései

Címkék#internet

A világháló napjainkban már szerves részét képezi a mindennapoknak. Kevés olyan feladat, teendő létezik, melyeket ne intézhetnénk el az internet segítségével. Legyen szó akár vásárlásról, tájékozódásról, kapcsolattartásról vagy munkáról, akár otthonunk kényelméből is mindent gond nélkül elvégezhetjük ezeket. A megszámlálhatatlanul sok előny természetesen rányomta a bélyegét a mindennapok szervezésére, sőt, az emberi kapcsolatokra is.

Mielőtt az internet a napjainkra jellemző mértékben elterjedt, minden teendőt személyesen kellett intézni. Nem volt ritka, hogy órákat utaztunk ezért, a tájékozódáshoz pedig rendszerint a könyvtárakat vagy a szakembereket hívtuk segítségül. Manapság elég csak bebillentyűzni a keresett témakört, és találatok százai közül válogathatunk. Megspóroltuk magunknak a felesleges utakat és a megfelelő szakemberrel, szolgáltatóval már kizárólag csak akkor találkozunk, ha mindent előre egyeztettünk. Mindennek természetesen számos pozitívuma van, és rengeteg időt megtakaríthatunk ilyen módon, valahol mégis a hátulütőkkel vagyunk kénytelenek számolni.

 Szociológusok és más szakemberek is mind gyakrabban hangsúlyozzák napjainkban, hogy az internet népszerűségének bizony az emberi kapcsolatok látják leginkább kárát. Míg gyerekként minden szabadidőt a barátokkal töltöttünk, addig napjaink fiatal generációja már a legnagyobb közösségi portálok előtt nőnek fel, és a fiatalok élőszóban is csak a neten keresztül kommunikálnak ismerőseikkel. Az iskolai elfoglaltságon túl legtöbben a világháló előtt ülnek. Nem véletlen, hogy a manapság elterjedt, számítógép használatára visszavezethető betegségek a fiatalok körében is gyakran előfordulnak. A korosztályra értelmezve is maximálisan igaz, hogy amennyire összeköt a net, legalább annyira el is választ.

 Az üzleti életben tevékenykedők ma már nem utaznak át kontinenseket annak érdekében, hogy létrejöjjön egy beszélgetés, hiszen az internet erre a célra is kiválóan alkalmas. Munkavállalás kapcsán is sokan dolgoznak a világhálón keresztül, sőt, az sem ritka, hogy munkavállaló és munkáltató személyesen még nem is találkoztak, mégis jól működő kapcsolat van közöttük. Az internet egyre többek számára nyitja meg az otthonról dolgozás kényelmes lehetőségét. A kereskedelemben, a logisztikában, a szállításban is egyszerűbbé váltak a teendők, hiszen a megrendeléseket néhány kattintással el lehet rendezni online, ezzel sok időt és anyagi forrásokat megspórolva.

 Érdekes módon az online világ terjedése elméletben megkönnyíthetné a társadalmi mobilitást is, hiszen, könnyebb a kapcsolattartás a távoli családtagokkal, online intézhető a költözéssel járó legtöbb ügyintézés, szinte minden letelefonálható, és leemailezhető, talán csak a mi magunk és tárgyaink átköltözését kell a valós fizikai világban és nem virtuálisan megvalósítani. A költségeket tekintve például, hogy drágább-e a költöztetés Budapest viszonylatában, a válasz az, hogy nem. Ami a társadalmi mobilitást visszafogja az inkább az ingatlanárak emelkedése. És ez nem csak hazai probléma, de a rendkívül mozgékony Amerikában is csökken a társadalmi mobilitás, ami miatt már a szociológusok és a közgazdászok félre is verték a vészharangot, hiszen ez komoly gondot jelenthet az USA számára. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!