Mindenki pénztáros

2024.06.17. 07:46

Önkiszolgáló kasszákról kérdeztük a Lidlt, a Spart, a Tescót – A vásárlókat megosztja, a dolgozókat aggasztja – szavazás

Magyarországon a becslések szerint 3500–4000 önkiszolgáló kassza működik az üzletekben, az összes pénztárnak mintegy 10 százaléka. Győr-Moson-Sopronban is egyre több üzletbe telepítik a modern eszközöket, s további fejlesztések várhatók e téren.

Szeghalmi Balázs

Ben Olivér és Kovács Dominika amikor csak tehetik, szívesen használják az önkiszolgáló kasszákat. Fotó: Csapó Balázs

  • A vásárlók többségét megosztják az önkiszolgáló kasszák. Van, aki szinte már csak olyan üzletbe jár, ahol maga szkennelheti a vásárolt termékeket és ezzel többnyire időt nyer. Akadnak azonban olyanok is, akik nem hajlandók használni a modern eszközöket. Érdekvédelmi szemmel mi féltjük az eladói munkahelyeket, s attól tartunk, hogy a pénztárosszakma rövid időn belül megszűnhet a kiskereskedelemben” – nyilatkozta portálunknak Karsai Zoltán.
  • A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) vezetője hozzátette: ma már az sem ritka, hogy egyes idősávokban adott üzletekben csak önkiszolgáló kasszáknál fizethetnek a vásárlók, ám ez sokszor vitákkal jár.
  • Akik kedvelik az önkiszolgáló kasszákat, állítják: időt nyerhetünk velük.
  • Összeállításunkban több üzletlánc tapasztalatait kérdeztük a modern eszközökről.

Az érem két oldala

„Tudunk több olyan szomorú esetről, amikor a vásárló minősíthetetlen hangnemben követelte az önkiszolgáló kasszákat felügyelő kollégánktól, hogy egyesével húzza le a termékeket, mert erre ő nem hajlandó, hagyományos pénztár pedig nem üzemelt a boltban. Az elfogadhatatlan viselkedésen kívül az a fő gond ezzel, hogy az önkiszolgáló pénztárt felügyelő szakembereknek nem ez a feladatuk” – részletezte Karsai Zoltán.

A KASZ elnöke ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy Észak- és Nyugat-Dunántúlon az önkiszolgáló kasszák enyhíthetnek valamelyest a súlyos munkaerőhiányon az eladói szektorban.

Tesco

Írásunkban azt is feltérképeztük, hogy szűkebb pátriánkban körülbelül hány boltban fizethetünk már ezzel az újítással. „Győr-Moson-Sopronban 11 Tesco áruházban érhető el az önkiszolgáló kassza: 6 győri, 2 soproni és 2 mosonmagyaróvári üzletünkben, illetve a csornai hipermarketben.

További boltokba idén nem tervezünk újabb készülékeket telepíteni, de ezek közül háromban bővítjük a kasszák számát” – tudtuk meg az angol tulajdonú lánc hazai sajtóosztályától. Bár a Tescónak már több mint 150 hazai üzletében elérhetők az önkiszolgáló pénztárak, az üzletlánc kérdésünkre megerősítette: nem tervezik a hagyományos kasszák leépítését. Vagyis a vásárlóiknak a jövőben is lesz választási lehetőségük a fizetés módjáról.

DSC_8816
A modern készülékek pontosan képesek ellenőrizni a vásárolt termékek súlyát. Fotó: Csapó Balázs

Spar

„A visszajelzések azt mutatják, hogy a várakozás sokkal kisebb terhet jelent a vevők számára, amikor önkiszolgáló kasszánál állnak sorba” – kezdte Maczelka Márk. A Spar kommunikációs vezetője országos adatot mondott: több mint 160 üzletükben működik ilyen rendszer, az ilyen pénztárak száma meghaladja a 650-et. „Tapasztalataink szerint, ahol igénybe vehetik a vásárlók a korszerű eszközt, ott a forgalom több mint 30 százaléka ezeken a kasszákon át történik. Ettől függetlenül a hagyományos pénztárakat is megőrizzük a jövőben” – emelte ki Maczelka Márk.

Ön szívesen fizet önkiszolgáló kasszáknál?

Lidl

„Jelenleg boltjaink több mint felében – 114 helyen – 700 önkiszolgáló kassza működik, telepítésük folyamatos, várhatóan az év végéig minden Lidl üzletbe kerül ilyen készülék. Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróváron egy, míg Győrben négy áruházban lehet ezt a fizetési módot választani” – tudtuk meg Tőzsér Judittól, a Lidl Magyarország kommunikációs vezetőjétől.

A német diszkontlánc boltjaiban a vásárlók több mint 40 százaléka dönt az önkiszolgáló kasszák mellett. Az üzletlánc kommunikációs anyagok kihelyezésével hívja fel a figyelmet az önkiszolgáló kasszák észszerű használatára.

Aldi

A másik német diszkontlánc, az Aldi egyelőre nem alkalmaz önkiszolgáló kasszákat hazánkban. Kérdésünkre, hogy eddig miért nem vezették be, a következő választ kaptuk: „A kasszáknál dolgozók gyorsan és hatékonyan végzik munkájukat. (...) A tempósan működő pénztár az áruházlánc egyik védjegye és fontos eleme szolgáltatásunknak.”

Penny

A Pennynek egyetlen győri üzletében fizethetnek a modern eszközzel. Megkeresésünkre azt közölték, hogy idén csak tesztelik az önkiszolgáló kasszákat, újabb berendezések telepítése jövőre kezdődhet el.

DSC_8778
Ben Olivér és Kovács Dominika amikor csak tehetik, szívesen használják az önkiszolgáló kasszákat. Fotó: Csapó Balázs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában