Web 3.0

2016.03.21. 15:41

Internetes pénzkereseti lehetőségek – 1. Saját honlap és hirdetések

Ma már idehaza is egyre többen élnek meg internetes munkákból. De pontosan melyek ezek, és hogyan lehet belefogni? Ebben a cikksorozatban, ebben próbálok meg utat mutatni.

Ma már idehaza is egyre többen élnek meg internetes munkákból. De pontosan melyek ezek, és hogyan lehet belefogni? Ebben a cikksorozatban, ebben próbálok meg utat mutatni.

Aki csak felhasználóként használja az internetet talán nem is lát bele, hogy milyen rengeteg pénzkereseti lehetőség s rejlik ma az internet világában.

A legtöbb ilyen lehetőség kiaknázásához általában (de nem feltétlenül) szükség van egy saját weboldalra.

A weboldal ugyanis értékesítési felület. De hogyan juthatunk bevételhez egy honlapból? Nos, többféleképpen:

  • Webáruházat nyitunk és termékekkel kereskedünk
  • Szakértői oldalt/blogot üzemeltetünk
  • Hirdetési felületeket adunk el
  • A mostani cikkben az utolsó lehetőségről lesz szó, mivel (látszólag) ez igényli a legkevesebb tőkét és szakismeretet.

    Az elv lényege, hogy indítunk egy weboldalt, amely idővel számottevő látogatottságra tesz szert és ezen látogatottság alapján a weboldal reklámhelyeit értékesíthetjük.

    Sokan ilyenkor adják fel, hiszen, hogyan is szerezhetnének hirdetőket weboldalukra?

    Szerencsére ebben segít a Google. A Googlenak ugyanis van egy un. Adsense nevű programja, amelynek lényege, hogy bármely webhelytulajdonos a Google rendszerén keresztül hirdetéseket jeleníthet meg weboldalán. A hirdetőket a Google szerzi, és a hirdetéseket automatikusan megjeleníti weboldalunkon. Ehhez csak egy kis kódot kell beszúrni weboldalunkba, és a hirdetések már meg is jelennek.

    Ehhez előtte azonban regisztrálni kell a programba. Szükségünk lesz egy lakcímre és egy bankszámlaszámra. A Google a jelentkezés után postai úton küld majd egy jelszót, amivel élesíteni tudjuk Adsense fiókunkat.

    A jelentkezést a Google szinte automatikusan elfogadja, néhány minimális feltételnek kell csak megfelelni (nem lehet másolt tartalom és nem lehet 18+ tartalom).

    Az Adsense program óriási segítség a weboldaltulajdonosoknak, hiszen leveszi vállukról a hirdetőkeresés terhét.

    Hirdetőink tehát már vannak, már csak látogatókat kell szerezni weboldalunkra. De honnan lesznek látogatók?

    Ma egy weboldalra érkezhetnek közvetlen látogatók, akik a böngészőben direkt beütik a weboldal címét. Ehhez azonban nagyon ismertnek kell lenni, így egy kezdő weboldal számára nem ez a forgalom elsődleges forrása.

    Sokkal inkább a Közösségi Média és a Google organikus, vagy természetes forgalma. Lássuk először az utóbbit.

    Ma egyetlen nap alatt is több millió keresést kap a Google keresője Magyarországon is, amelyre weboldalakat ad válaszként. Ezek a weboldalak így jutnak ingyen forgalomhoz.

    Vannak olyan szavak, amelyre rengeteg ember keres (például az időjárás, hírességek, stb.) van amelyre kevesebben, de sok kicsi sokra megy. Ha elkezdünk weboldalunkon cikkeket írni, ezek potenciálisan megjelenhetnek a Google keresőjében, így látogatókhoz juthatunk.

    Az, hogy egy keresésre mely weboldal kerül előre a Google algoritmusai döntik el. A legfontosabb szempontok, hogy hány más weboldal hivatkozik az adott oldalra, és hogy milyen a tartalom minősége és hogy mennyire releváns az adott cikk a keresésre. Ennek tudományát nevezzük, úgy hogy keresőoptimalizálás. Bővebben a keresőoptimalizálásról itt olvashatsz, most a részletekbe nem mélyedünk bele.

    A forgalom harmadik forrása lehet a közösségi média, és ez idehaza elsősorban a Facebookot jelenti. Ha cikkeink érdekesek, és felkeltik a kíváncsiságot, akkor sokan megosztják a közösségi médián, így onnan sok látogató érkezhet. Az hogy mi teljesít jól a Facebookon, annak külön tudománya van. Az elv egyszerű a sikerhez vezető út azonban a részletekben rejlik.

    Létezik más forgalmi forrás is, ilyen például az e-mail, ha látogatóinktól elkérjük az e-mailcímét, később értesíthetjük őket új írásainkról.

    Bár az elv egyszerűnek tűnik, valójában egy stabil és magas látogatottságú oldal felépítése igen időigényes, és sokfajta képességet igényel. Tudjunk jól és érdekesen írni, tudjuk mely kulcsszavakra keresnek az emberek, tudni kell mely témák teljesítenek jól a közösségi médián. És persze rendszeresen kell publikálnunk ahhoz, hogy legyen stabil látogatottságunk.

    Az Adsense rendszeren keresztül havi 100 ezer látogató után nagyjából 50 ezer Ft bevételre számíthatunk. Ha valamilyen speciális témában indítottunk weboldalt, akár direkt is megkereshetünk hirdetőket, mert sokkal jobb bevételre is szert tehetünk.

    Ha már van egy stabil látogatottságunk értékesíthetünk PR cikkeket, vagy termékeket, csatlakozhatunk affilate programokhoz, és egyre több lehetőség nyílik a bevételszerzésre.

    Valójában ez nagy látogatottságú weboldal felépítése rengeteg tanulást igényel, de szerencsére az ehhez szükséges tudás már mind megtalálható a weben. De ne készüljünk gyors sikerre, akár 1-2 évbe is beletellik, mire oldalunk látogatottsága kellően magas lesz.

    Az eredmény azonban megéri a fáradtságot, hiszen az út közben olyan tudásra tehetünk szert, amellyel később akár sikeres online vállalkozó is válhat belőlünk. 

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!