Korlátozások Győrben a hétvégére – Változások a piacokon – Eddig 32 igazolt koronavírusos a városban + videó

Eddig négy beteget ápoltak intenzív osztályon Győrben. Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszámolt a helyi koronavírussal fertőzött betegek létszámáról, ideiglenes és hosszú távú intézkedésekről is.

kisalfold.hu

Fotó: Cseh Róbert

Korlátozások Győrben a hétvégére

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a két hetes hatósági karantén lejártát követően három újabb koronavírus tesztet végeztetett, amelyek mindegyike negatív eredményt mutatott, így a polgármester a Városházán és a kórházban is újra munkába állhat.

Pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt a győri koronavírussal fertőzött betegek létszámáról, a koronavírus járvánnyal kapcsolatban hozott ideiglenes és hosszú távú intézkedésekről, de szó volt az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben végzett hatósági ellenőrzések eredményéről is.

A Kormány meghosszabbította a kijárási korlátozást, és felhatalmazást adott a polgármestereknek, hogy a húsvéti hosszú hétvégéhez hasonlóan az április 18-19-i hétvégén is további korlátozó intézkedéseket vezessenek be településükön. Ennek értelmében, Dr. Dézsi Csaba András polgármester a következő korlátozásokról döntött Győrben.

  • A hétvégén a dohányboltok 8-12 között tarthatnak nyitva. A polgármester felhívta a figyelmet a korábbi tapasztalatok miatt arra is, hogy közterületen szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az a hatóságok által szankcionálható.
  • Az üzletek és bevásárlóközpontok hétvégi nyitvatartását nem korlátozzák, de az ott tartózkodók számára kötelező a szájmaszk, illetve a száj és orr elé helyezett kendő viselése, valamint a személyek közötti minimum két méteres távolság tartása.
  • Tereket nem zárnak le Győrben, azonban a közterületeken csak a folyamatos haladás megengedett a két méteres szociális távolság betartásával, a csoportosulás elkerülése mellett. A játszótereken, padokon, utcabútorokon tartózkodni tilos, azonban a szabadtéren egyénileg űzhető sportolási tevékenységek végzésére van lehetőség. A horgászat nem tiltott.
  • Dr. Dézsi Csaba András beszámolt a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben (EESZI) végzett teljes körű katasztrófavédelmi, járványügyi és gyámügyi ellenőrzésről, amely során a hatóságok az intézményben szabálytalanságot nem tártak fel. Tájékoztatta továbbá a sajtó munkatársait, hogy az EESZI intézményeiben nincsen koronavírusos beteg, az időben elrendelt szigorú intézkedéseknek, valamint az ott dolgozók elhivatott és lelkiismeretes munkájának köszönhetően.

    Változások a piacokon és a vásárcsarnokban Győrben

    A Győr-Szol Zrt. felhívja a vásárlók figyelmét, hogy Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának 10/2020. (IV. 16.) számú rendelete értelmében a városban működő piacokat április 17-től a 65 év felettiek szombati napokon csak reggel 6 és reggel 9 óra között látogathatják. A szabályzás a Győr-Szol Zrt. által üzemeltetett győri vásárcsarnokra és a Tarcsay úti piacra is vonatkozik. Az egyéb nyitvatartási napokon a korábban kihirdetett szabályok érvényesek.

    A rendeletnek megfelelően tehát a vásárcsarnokot

    a 65 év feletti személyek

    • hétfőtől péntekig 9.00 és 12.00 óra között,

    • szombaton 6.00 és 9.00 között,

    • vasárnap 9.00 és 11.00 óra között;

    a 65 év alatti személyek

    • hétfőtől péntekig 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,

    • szombaton 9.00 és 14.00 között

    • vasárnap 6.00 és 9.00 óra között látogathatják.

    A győri vásárcsarnok épületében – az árusokon és a foglalkoztatottakon kívül – egyidejűleg továbbra is legfeljebb 99 vásárló tartózkodhat, bármely időintervallumban.

    A Tarcsay úti piacot a 65 év feletti személyek

    • szerdán 9.00 és 12.00 óra között,

    • szombaton 6.00 és 9.00 között;

    a 65 év alatti személyek

    • szerdán 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,

    • szombaton 9.00 és 14.00 között látogathatják.

    A nem élelmiszert árusító győri piacokon (pl. virágpiac, lomis piacok) szombati és vasárnapi napon 65 év feletti személy nem tartózkodhat. (A virágpiac területének körbeszalagozásáról az üzemeltető gondoskodik.) A szabadtéri piacokon egy időben 500 főnél több személy nem tartózkodhat.

    A győri vásárcsarnok épületében valamint a piacokon minden időintervallumban kötelező a maszk illetve kendőhasználat!

    A piacokon és a vásárcsarnokban a szabályok betartását ellenőrzik! Akik nem az előírások szerinti időpontban vagy nem az előírt felszereléssel érkeznek, azok a piacok és a vásárcsarnok területére nem léphetnek be!

    Az intézkedések a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló kormányzati rendelet visszavonásáig érvényesek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!