Téli retro

2019.12.07. 07:25

35 éves születésnapját ünnepli a kiskúti jégpálya Győrben – korabeli fotók

A diákok papírt gyűjtöttek, téglajegyet árultak, a szüleik pénzzel járultak hozzá, hogy Győrnek legyen műjégpályája a nyolcvanas években. Nehéz elhinni, de a felnőttek azt is vállalták, hogy a szombati munkabérüket a jégpálya építésére fordítsák. A fáradozásának meglett az eredménye: generációk kedvencévé vált a kiskúti jégpálya.

Szeghalmi Balázs

Korcsolya karácsonyra

A műjégpálya tervét először a nyolcvanas évek elején fogalmazták meg, az építkezés 1983-ban kezdődött Horváth Andor Ybl-díjas építész elképzelése alapján, majd egy év alatt az álom valóra vált. A pályát három és fél évtizede, 1984. december elsején adták át. Nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk: 1984-ben rengeteg győri kisgyereket „várt” korcsolya a karácsonyfa alatt.

A Kisalföld 1984. december 2-án jelent címlapján jól látszik, hogy kisebb tömeg gyűlt össze a kiskúti jégpálya megnyitójára három és fél évtizede.

Gofri és kannás tea

Azért, hogy az egyik legnépszerűbb téli sportot, a korcsolyázást tömegek űzhessék Győrben, 107 vállalat és intézmény tett konkrét vállalásokat. 1984-ben két, 1800 négyzetméter felületű jégpályát vehettek birtokba a korizók. Ezek közül az egyiket műjéggel borították. A főépületben melegedő, öltözők, büfé kapott helyett. A lekváros gofrira és a hatalmas kannában főzött meleg teára a mai napig sokan emlékezünk jó szívvel.

Fotók: Matusz Károly

Jeges mozaik

A műjégpálya remekül illeszkedett a kiskúti létesítmények sorába. A területet 1892-ben parkosították, az I. világháború idején a liget területét duplázták és népparkot alakítottak ki. A szocialista érában évről évre a majálisoknak adott helyet. 1966-ban nyitották az 1000 férőhelyes kempinget – amit az idő vasfoga enyészetté tett –, vidámparkot és vadasparkot szintén átadtak a hatvanas években. A vadaspark nem sokkal később állatkertté bővült. 1967-ben a ligetbe építették a város új stadionját, 1974-ben a Magvassy-csarnokot.

Fotó: Régi Győr

Majdnem fegyelmik

Szarvas Zoltán, a Győri Jégsportért Alapítvány tagja 1985-ben került a jégpályára, amelyet kezdetben a korabeli közszolgáltatók üzemeltettek. „A rendszerváltásig minden évben november 7-én kellett indulnunk. Abból volt is balhé és kis híján fegyelmi lett a vége, hogy az egyik évben próbaüzem címszó alatt előbb nyitottuk a kapukat pár nappal.

Érdekes a győri jégkorongsport kezdete is. Mindig volt pár fiatal, akik szívesen segítettek, jegyet szedtek. Semmit nem kaptak a munkáért, így esténként tovább csúszkálhattak a pályán villanyfénynél. Rövid idő után persze előkerültek a hokiütők is. Kezdetben a pártvezetés ezt sem nézte jó szemmel, de csak sikerült őket megbékíteni” – hallottunk pár történetet a régmúltból Szarvas Zoltántól.

Fotó: Régi Győr

Csúcsok

A kiskúti műjégpálya hőskorában többször volt arra példa, hogy annyian akartak korcsolyázni, hogy nem engedtek mindenkit a jégre. A kilencvenes években több mint ezren szurkoltak dermesztő hidegben a győri jégkorongcsapatnak, amikor a Fradi Magyar Kupa mérkőzésre érkezett Kiskútra.

Fotó: Régi Győr

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!