Bulvár, celeb

2017.09.09. 09:55

Semmelweisről állítanak színpadra operát New-Yorkban

A tervek szerint 2018-ban Magyarországon is előadják a művet.

Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista vadonatúj operája, a Semmelweis ősbemutatója szeptember 11-én, hétfőn este lesz New Yorkban, a National Arts Clubban. A tervek szerint 2018-ban Magyarországon is előadják a művet - írja szombati számában a Népszava.


Raymond Lustig sokszoros díjnyertes zeneszerző, a Juilliard School tanára a lapnak elmondta: évek óta foglalkoztatja a korszakos jelentőségű, tragikus sorsú magyar szülész-nőgyógyász, Semmelweis Ignác (1818-1865) története.

 

Bár felfedezte egy pusztító kór gyógymódját, az egyszerű megoldásról nem sikerült meggyőznie a világot, és egy elmegyógyintézetben halt meg egyedül. A történet tanulsága - az igazság félreértelmezésének következményeiről - most még időszerűbb, mint valaha. Művem a zavarodott elme szürreális és fenségesen szép feltérképezése, ahogy a férfit a meg nem mentett anyák, valamint bábák, ápolónők és saját feleségének hangja kísérti

- fogalmazott a zeneszerző. Hozzátette: úgy döntöttek, hogy nem naturálisan mutatják be a történet sötét mélységeit, hanem az emlékek fájdalmasan szép vonalát és a megrendítő szimbólumokat keresik.


"A zene teljes skálája a légies barokk polifóniától a rusztikus-falusias álmodozáson keresztül a popos kifejezésmódokig terjed. Tekinthetjük operának, de valójában inkább egy szabálytalan dalciklus" - jellemezte a művet Raymond Lustig.


Az ősbemutatón, egy alig-alig szcenírozott, mintegy 85 perces előadáson Ryan McAdams vezényli majd a nyolctagú női kórusból, három énekes szólistából és négy hangszeresből (hegedű, harmonika, nagybőgő, billentyűsök) álló társulatot.

Az előadás zenei vezetője a szlovén Karmina Silec, míg a rendező a holland Erwin Maas. A darabját "indie-operának" tituláló Raymond Lustig nem tekinti lezártnak művét. Jövőre, Semmelweis születésének bicentenáriumán szeretne teljes értékű színpadi verziót létrehozni, s azt Európában, lehetőleg Magyarországon is bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!