Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Kilátók városa: lássunk csodákat a hegytetőkről!

Újjáépíttette a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. az Ágfalva fölé magasodó házhegyi kilátót, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az Alpokaljára.
Kilátó napja

Kilátónapi ünnepséget tart szombaton 10.30 órakor a Károly-magaslaton a Soproni Városszépítő Egyesület és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. A köszöntők után borbemutatóra és -kóstolóra is vendégül látják az érdeklődőket.
Sopron környékén összesen tizenhat kilátó vagy úgynevezett páholy csábít kirándulásra.

Házi közvélemény-kutatásunkban a soproniak is alábecsülték a városkörnyéki magaslatokon álló kilátók és kirándulásra csábító páholyok számát. Nem csoda, tényleg rendkívül sok van belőlük: összesen tizenhat, s ebből kilenc a klasszikus, épített és látogatható torony. Elsőre persze mindenkinek a jelképpé vált Károly-kilátó ugrik be, aminek ősét már 1876-ban megépíttette a híres városszépítő, nyomdász Romwalter Károly. Az eredeti fatorony persze nem bírta sokáig az időjárás viszontagságait, ezért a Városszépítő Egyesület Winkler Oszkár tervei alapján 1936-ban Füredi Oszkárral építtetett a helyére kőkilátót. A torony azóta is kedvelt úti célja a helyieknek és kötelező program az ide látogatóknak.

Közép-Európa legnagyobb kora vaskori településének helyén áll a Várhely kilátó, ami a soproni parkerdő legrégebbi építménye. Az 1885-ben közadakozásból épült első fatornyot az idők során többször felújították. Tetejéről pazar a panoráma, de a lábánál fekvő történelmi emlékpark miatt is érdemes felkeresni. A Lövérek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, mégis gyönyörű kilátó csábít rajta a magasba. Már 1900-ban állt itt egy gloriett, de az a második világháború alatt összedőlt. 1970-ben építettek a helyére egy klasszikus fatornyot, a karbantartás hiánya miatt azonban gyorsan romlott az állapota, a nyolcvanas évek elején lebontották. A város és az erdőgazdaság 2006-ban újat épített, nem is akármilyet. A parkerdő kilátói közül ugyanis ez az egyetlen, ami ragasztott tartókból összeállított csavarozott faszerkezettel rendelkezik, s ezáltal építészetileg is egyedülálló alkotás.

Huszonkét méteres volt eredetileg a Poloskás-bérci Béke kilátó, amit 1972-ben építettek, de 1993-ban le kellett bontani. Egy lelkes csapat újjáépítette, s most ugyan „csak" 13 méteres, gyönyörű innen a kilátás a brennbergi völgyre. A Soproni-hegység magyarországi legmagasabb pontján áll a Magas-bérci kilátó 557 méteren. Elsősorban az igazi bakancsos turisták másszák meg, mert ez esik a legmesszebb a várostól. A mai Hubertusz elődje a Dudlesz-erdőben már 1904-ben állt, de az 1938-as földrengésben összedőlt. Csak 2004-ben lett itt újra kilátó, ahonnan látni a Schneeberget, Fraknó várát, a hegyeket, a Fertőt.

Az ágfalvi Ház-hegyen épített új kilátót a régi helyén a Taeg Zrt
Az ágfalvi Ház-hegyen épített új kilátót a régi helyén a Taeg Zrt


Idén újíttatta fel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Kecske-hegyi kilátót a Szárhalmi-erdőben. Itt is állt már korábban fatorony: az első 1905-ben. Már a boldog békeidőkben is kedvelt kirándulóhely volt a Vas-hegyi gloriett, ma fából épített torony áll a 367 méteres magasságon. A legfiatalabb a kilátók családjában az ágfalvi, a 332 méteres Ház-hegy tetején szerdán felavatott új torony. Elődjét 1998-ban avatta a falu lelkes lakossága, társadalmi munkában ugyanis ők építették a magaslest formázó faépítményt. Most a Taeg Zrt. varázsolt ide újat. Érdekessége, hogy magánterületen áll ugyan, de szabadon látogatható.

Eredetileg nem a turistáknak építették a Borsó-hegyi megfigyelőt, hanem a határőröknek, de ma már sokan megmásszák a Lépesfalvához (Loipersbach) közeli tornyot. Kedvelt célpont a Bánfalva fölé magasodó Cserkészkápolna, és pazar a kilátás az Alom-, a Vas- és a Dalos-hegyi páholyokból is. Egykor gloriettek várták itt a megpihenni vágyókat, s ma is érdemes megállni, gyönyörködni a panorámában.

A Soproni-hegység magyarországi legmagasabb pontján áll a Magas-bérci kilátó 557 méteren.

A Pinty-tető egykori fakilátója helyén ma húszméteres vasbeton torony áll, ilyen geofizikai megfigyelő van egyébként az Alom-hegy tetején is. Ezek kilátóként sajnos nem használhatók. Ahogy kívülről lehet csak gyönyörködni az egykor rendkívül közkedvelt, kőből épült, díszes Muck-kilátóban is. Egyelőre...

(Összeállításunkhoz Bartokos Alfréd füzete volt a segítségünkre, amit idén adott ki a Taeg Zrt.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtás Győrben és Sopronban a szíriai helyzet miatt

A kialakult szíriai helyzet miatt Sopronban szeptember 13-án, pénteken 18 órakor a várkerületi… Tovább olvasom