Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Illegális szemétlerakat Sopronban - Fotók

Az illegálisan lerakott hulladék elszállítása több millió forintos költségébe került a városnak. Tényleg ez a módja a szeméttől való megszabadulásnak?

Talán itt található a város második számú hulladéklerakója? Október óta folyamatosan gyűlnek a zsákok. Az illetékesek időközönként elszállítják ezeket, aztán a folyamat kezdődik elölről - utalt a soproni Béke utcai Egyetemi Klubház előtti téren urakoldó állapotokra olvasó-tudósítónk.Az önkormányzat ide vonatkozó rendelete szerint az ingatlan előtti járda tisztán tartása is a tulajdonos feladata. A szabályzat szerint négyféle módon lehet megszabadulni a zöldhulladéktól: égetéssel, komposztálással, a Harkai úti hulladéktelepen ingyenes elhelyezéssel, vagy az Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. (STKH) által forgalmazott zsákban a ház elé, az utcára kitéve.

Mint azt portálunk megtudta, jelentős problémáról, és illegális szemétlerakóról van szó, ugyanis nem egy esetben nem csak zöldhulladékot, hanem péládul wc csészét is kidobtak ismeretlenek. Elviekben a közterület felügyelő büntethetne, ám ehhez tettenérés szükséges.


 
Az STKH az önkormányzat költségén, a városszerte felgyülemlett szemetet időközönként elszállítja. Információnk szerint az emiatti összes pluszköltség több millió forint. S ezt a pénz más területről kellett átcsoportosítani. Így néhány ember ravasz spórolását végső soron a városlakók fizetik meg.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. c77 2011. december 21. 17:02
  „19
  ok !”
 • 26. Cingár 2011. december 21. 07:14
  „Kedves Cloeon_dipterum!

  El tetszett felejteni odaírni, hogy tisztelet a kivételnek...”
 • 25. DK 2011. december 20. 20:14
  „19. Ez rágalmazás amit állítasz.
  Sohasem dobta ki szemetet, sőt sok esetben csatlakoztam szemét szedő akciókhoz.

  Na és honnan tudom, mivel nyitott szemmel járok, sok ilyen helyet látni sajnos.
  Nagyon rossz látvány és felháborító, ha egy pedig elkezdi pakolni, akkor lassan mindenki elkezdi!

  Mellesleg a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján.
  A Zöld pont menü alatt belehet jelenteni illegális szemét lerakókat, ők pedig intézkednek ezek felszámolása ellen!”
 • 24. Karcsika 2011. december 20. 17:35
  „Még ma is ott volt.”
 • 23. Cloeon_dipterum 2011. december 20. 16:47
  „Kedves Soproni Polgárok!

  A vizsgán ismét megbuktak.
  Nem az a lényeg, hogy hogyan lehet kijátszani a szemételszállítás díját, hanem az, hogy mindenki a maga szemete tisztességes eltakarításáért felel. Ha sokallja a költségeket, akkor ne termeljen szemetet.
  Szégyen, hogy felnőtt emberek létére ennyire primitívek és tulajdonképpen bűnözők, ha úgy vesszük.
  Szégyen, hogy az egyetemi épületet és a diákok emlékművét illegális szemétlerakónak használják. Hát ezt érdemlik azok, akik a várost megmentették?
  (Majd én is gondolok Önökre, amikor a Soproni Polgárság érdekeit kell képviselni.)”
 • 22. k73 2011. december 20. 12:55
  „Ki akartam vinni, az összegyüjtött faleveleket a Harkai u. komposztálóba. December 15-el bezárt...
  Akkor most hova tegyem/vigyem?”
 • 21. rotis 2011. december 20. 11:35
  „Több kuka kellene városszerte, és még több szelektív gyűjtő, de szigorúan csak kamerával. Nálunk is van, sajnos nagyon sokan nem tudnak olvasni, hiába van feltüntetve rajta, hogy melyikbe mit kell dobni. A legjobban az tetszik, hogy az italos kartondobozra azt hiszik, hogy a sima kartondobozt kell bedobni. A múltkor pedig betondarabokat dobáltak bele, meg is sérült a kocsi tőle. A konyhai hulladék mindennapos természetesen. Semmi nem érdekli az embereket, mindenki odacsinál, ahol él. Tisztelet a kivételnek.”
 • 20. rotis 2011. december 20. 11:29
  „A múlt héten mentem arra kocsival, megállt a csaj autóval és pakolta ki a csomagtartóból a zsákokat.Igaza van az előttem szólónak, le kell parkolni egy autót, benne kam”
 • 19. prakker 2011. december 20. 10:45
  „DK. Azért tudod ilyen pontosan mert te is oda pakolsz?
  ÁrtatlanBárányka. Látszik, hogy nem vállalkozó szemével nézed a dolgokat, ha neked kellene fizetni a tgk üzemeltetési költségeit, meg a személyzet munkabérét, és azok közterheit, akkor talán másképpen gondolnád.
  Valószínűleg akkor mást szidnál. Viszont azt elfelejtetted, hogy a soproni polgárok verejtékével áztatott adóforintokból fizetik az elszállítás költségeit. Az általad fizetettből is, és csupán csak azért mert akik odatették a hulladékot nem akarják tudni, hogy ezt másképpen is meglehet oldani. Pl: STKH zsák, konténer bérlés stb.
  A rejtett kamerás parkoló autó nem rossz 5let, de mikor és hol állítsák le.”
 • 18. antanyu 2011. december 20. 07:29
  „DK igazad van.
  + még hozzájön az is hogy mellette a vízelvezető árok is tele szeméttel,törmelékkel, jön 1 nagyobb eső utána 1 kis mínusz aztán a főúton lesz koripálya, mivel az út alatt már nem tud átfolyni a víz valahol meg mégiscsak folynia kell.Régen szépen tisztították azt az árkot volt arra is píz, kb. 2éve elhanyagolt az egész, így nemcsoda ha szemétlerakónak nézik.
  Na de mindegy lényeg a lényeg, hogy az a szemétlerakat nem odaillő, és elszomorító látvány.”
 • 17. Kukac40 2011. december 19. 22:57
  „Orchis teljesen igazad van. Több helyen voltak kirakva kontínerek kihelyezve. Úgy látszik ez az olcsóbb, szerintük. Az illetékeseknek el kellene gondolkodni, de őket ez sem érdekli.”
 • 16. DK 2011. december 19. 22:13
  „Sopronból Balf fele menve, a Balfi domb, domb előtti balra leforduló előtt, kb. 150métrrel vissza balra lehet felmenni a szőlőkbe.
  Na ott már szép nagy illegális szemét lerakó lett, lassan már kocsival sem lehet mellette elmenni!!!”
 • 15. orchis 2011. december 19. 21:46
  „Régen ingyenes volt a harkai telepen 1 köbméterig a hulladék lerakása. Ma fizetni kell érte, nem keveset. Aranyos nem? Saját költségén kiviszi az ember, és még fizessen is. Hát ez az egyik oka, hogy nőnek a szeméthegyek a városban.
  Aztán kellene sokkal több helyen hulladékszigeteket létesíteni, szigorúan szelektíven.
  Ha mindez megvalósul, akkor majd el lehet várni a polgártól, hogy ne tegye ki akárhová, és ha mégis megteszi, akkor lehet keményen büntetni.
  Persze ez sem tökéletes megoldás, mert olyan nincs. Ahhoz meg kellene változni az embereknek, ami lehetséges, de hosszú folyamat, és magától nem megy: értelmes és célratörő marketing kell hozzá.
  A hulladékkommandó pl. kiválóan működik, csak kevesen tudják, hogy létezik.”
 • 14. 1soproni 2011. december 19. 21:27
  „Közterület felügyelő? Olyan még létezik? Már csak parkolóőröket látni a városban.
  Szilaj: "Ez a Hunyadi iskola mellett van és falevelek vannak a zsákokban, amit a végén elfognak szállítani egy nagy teherautóval!!!"
  Minek a végén?”
 • 13. bogote 2011. december 19. 21:10
  „orion1 ! gratula!”
 • 12. józanparaszt 2011. december 19. 21:00
  „Sajnos ez csak a jég(bocs szemét)hegy csúcsa! Nem mintha így jobb lenne, de legalább nem viszi szanaszét a szél. Bármerre járok a városban vagy környékén, az utak mellett gyakorlatilag már nincsen összefüggö 50 méteres szakasz, ahol ne heverne valami szemét: hütö,tv, PET palack, sörösdoboz, bútor, ruha, stb. nem folytatom. ugyanez a helyzet a vízfolyásokkal is. Egyszerüen ELKESERÍTÖ, és nem látom, hogy bármit lehet a szemét-ámokfutás ellen tenni.
  ha valaki tud használható gyakorlati megoldást, kérem tegye közzé, rajtam nem fog múlni!”
 • 11. ÁrtatlanBárányka 2011. december 19. 20:41
  „Aham,igen. Értem.
  De amikor a ház elé kihúzott négy kukából egyet nem ürítenek ki a kukások, azzal mennyit spórolnak?
  <moderálva>
  Több millió Forint. Heti egy kanyar a konténeressel, kb. 10.000 Ft., a sofőr és a hajigálónapi költsége kb 16.000. Havi négyszer ez durván 100.000 Ft. Városszinten. Ez azért vállalható lenne szerintem a Holding részéről is.”
 • 10. SZILAJ 2011. december 19. 20:20
  „Mekkora barom egy újságcikk !!!! Ez a Hunyadi iskola mellett van és falevelek vannak a zsákokban, amit a végén elfognak szállítani egy nagy teherautóval!!! A határút melletti illegális szemétlerakóval azonban nem törődik senki sem... Az osztrákok meg a lomisok oda borítanak le min sz@rt. Csakhát ahhoz ki kéne kocsikázni addig , a benzin meg sokba kerül. Itt sokkal egyszerűbb volt fotózgatni, nem igaz ????”
 • 9. soproni 2011. december 19. 20:18
  „sopron32+1 ! Lehet,hogy egyenként szállítják a zsákokat taxival Harkára? Azért ez a több milliós költség elgondolkodtató és hihetetlen:) "Október óta folyamatosan gyűlnek a zsákok. Az illetékesek időközönként elszállítják ezeket" Tegyük fel,hogy az eltelt 2,5 hónap alatt hetente elvitték a zsákokat.Ennek a költsége több millió lenne?Amúgy tényleg ott van a levélgyűjtő pont és igaza van a 2.hozzászólónak,mert a zsákok hetek óta ott vannak,még akkor is,ha állítólag időnként elszállítják azokat.Azokat viszont én is elítélem,akik a felesleges holmijuktól úgy próbálnak megszabadulni,hogy egyszerűen kidobják az ablakon,vagy kiteszik az utcára.Sajnos városunk egyre szemetesebb ,amivel egyáltalán nem büszkélkedhetünk.”
 • 8. kune 2011. december 19. 19:39
  „Karcsika!
  A karácsonyi dolgok nekünk is feltűntek.
  Na és még egy hozzá:
  Mondja meg valaki, hogy miért kellett a Fő térről átrakni a mostani hangulattalan helyre a karácsonyi programokat!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeressétek egymást, gyerekek! - Karácsonyi üzenet a soproni társulattól - fotók

Milyen világban élünk ma? Rangot jelent, ha valaki neve előtt ott a ˝VV˝? Tudunk-e bocsánatot… Tovább olvasom