Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

100 éves Irma néni – túlélt két háborút és a spanyolnáthát

A soproni Horváth Ferencné csütörtökön ünnepelte századik születésnapját. A nagy családi összejövetelt vasárnap tartják, amikor is több mint harmincan ülnek az ünnepi asztalhoz.

– Imádom a várost, és nagyon megharagszom arra, aki kritikával illeti – fogalmazott szigorúan a kötődéséről a tősgyökeres soproni ünnepelt, Irma néni, akit a város polgármestere, Fodor Tamás is felköszöntött a századik születésnapon. – Átéltem két világháborút, kigyógyultam a spanyolnáthából, életem 99 évében elkerültem a kórházat. Nemrégiben vérnyomás-ingadozás miatt kivizsgálásra kellett befeküdnöm pár napra. Nem találtak rendellenességet a doktorok, a cukrom és a koleszterinem sem magas. Pedig enni nagyon szeretek, hajnalban arra ébredek, hogy korog a gyomrom. Magam készítem el a reggeli tejeskávémat, amit kaláccsal fogyasztok el. Ez az összes munka, amit én végzek, a lányomék, akikkel élek, elkényeztetnek – tette hozzá.

A 100. születésnapját ünneplő Horváth Ferencné imádja a várost. Fotó: P. V.
A 100. születésnapját ünneplő Horváth Ferencné imádja a várost. Fotó: P. V.

Magam készítem el a reggeli tejeskávémat, amit kaláccsal fogyasztok el. Ez az összes munka, amit én végzek, a lányomék elkényeztetnek - mondta Irma néni.
– Édesanyám hamar férjhez ment, három gyereket szült, sokat dolgozott értünk, megérdemli a pihenést – mondta Irma néni egyetlen lánya, Mária.

– Az egyik bátyám 1929-ben született, a másik 1933-ban. Ferenc már nem él, Lászlóék Svájcban laknak. Anyukámmal osztjuk meg az otthonunkat, ő sokat segített a gyerekek, unokák gondozásában. Előbbiből hét született, a tizennegyedik dédunoka három hete jött a világra – mesélte.

– A harmincas évekre emlékszem a legszívesebben, a gyerekek kicsik voltak, a férjemnek nyugdíjasállása volt a GYSEV-nél. Én a csemetéket gondoztam, csak egy rövid ideig dolgoztam, a szőnyeggyárban és a tsz-ben. Szabadjegyünk volt, utazgattunk. 1955 óta vagyok özvegy.

Szeretem a politikát, tisztában vagyok a város történéseivel, a tévében a hírműsorokat figyelem. Már vártam a nyarat, szeretek sétálgatni a lakótelepen. A jereváni nyugdíjasklubba 35 éve járok, jól érzem magam velük. Úgy tudom, ők is felköszöntenek, megható ez a sok figyelmesség – osztotta meg velünk gondolatait az ünnepelt.

Olvasóink írták

 • 4. accelerator 2010. június 17. 12:54
  „Majd a mostani emeléseknél dobja el a kanalat... sok más emberrel együtt... most jön a szép világ!”
 • 3. lolita 2010. június 16. 07:01
  „Tovabbi jo egeszseget csaladja köreben! van miröl meselnie szivesen halgatnam.”
 • 2. quaestor 2010. június 12. 22:55
  „Gratulálok, és én is sok boldogságot kívánok neki!”
 • 1. Filtec 2010. június 11. 21:34
  „Sok boldogságot, hosszú életet kívánok neki, a lányának és a vejének, akikkel együtt él!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges divatbemutató Sopronban

Az egészséges életmódra és a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet ezekben a napokban… Tovább olvasom