Sopron és környéke

2015.10.26. 11:00

Tanácsok a munka világáról ifjaknak

Középiskolásoknak és egyetemistáknak tartott road- show-t az osztrák-magyar határrégió munkaügyi információs portálja, az Eures-T Pannonia társulás.

kisalfold.hu

– Célunk a fiatalok megszólítása, bevezetésük a munka világába, hogy megismerjék az Európai Unió lehetőségeit. Egy kutatás szerint ugyanis tíz végzős diákból hat szívesen dolgozna külföldön, mert nem lát esélyt arra, hogy idehaza tisztességes bérért helyezkedhessen el.


Fontosnak tartjuk, hogy külföldi munkavállalásuk során körültekintőek legyenek. Másrészt sok panasz érkezik vissza külföldről szombathelyi és soproni irodánkhoz, hogy a magyarok nincsenek kellően felkészítve a külhoni munkavállalásra. Ezért is szükséges a felvilágosítás – közölte Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének nyugat-dunántúli regionális képviselője, az Eures-T Pannonia magyar projektfelelőse.


Hallgatósága előtt Horváth Csaba a hazai és az osztrák munkajogrendet hasonlította össze. Meglepően hangzik, de Ausztriában nincs munkatörvénykönyv, e szakterületet keretjogszabályok, kollektív szerződések szabályozzák.

Horváth Csaba

Horváth Csaba

Ez alapján szerződhetnek a munkaadók a magyarokkal, s ezt megtekintve lehet biztos valaki abban, hogy a megfelelő bérosztályba sorolták be. A másik nagy különbség, hogy míg hazánkban írásos munkaszerződés jön létre, Ausztriában szóban is megegyezhet a két fél, az is elég az érvényességhez.


– De figyelmeztetjük az ausztriai magyar munkavállalókat, hogy az egészségpénztárhoz már másnap be kell jelentenie a munkaadónak az új alkalmazottat. A munkaviszony-igazolás helyessége – például a bejelentett ledolgozandó heti óraszám – ellenőrizhető is a hivatalokban – hangsúlyozta Horváth Csaba.

Sopronban is van koordináló iroda

Az Eures-T Pannonia soproni koordinációs iroda a Deák tér 14. szám alatti Soproni Kereskedelmi és Iparkamara földszintjén kapott helyet. E-mail: [email protected]; mobilszám: +36-30/512-9634.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!