Sopron és környéke

2019.07.04. 10:39

Soproni szőlőből lett Országház Bora

Soproni szőlőből készült az Etyeki Kúriának az a 2015-ös évjáratú kékfrankosa, amit kékfrankos kategóriában az Országház Borának választottak.

kisalfold.hu

Nagy elismerése ez a munkánknak, hiszen huszonegy borvidék több mint száz borászata mintegy kétszáz tétellel nevezett erre a versenyre. A két éve útjára indított megmérettetésnek az a célja, hogy nyolc kategóriában győztest hirdetve növelje a magyar bor hazai és nemzetközi ismertségét

– mondta el a Kisalföldnek Nagy Vince kereskedelmi és cégvezető. Növeli a sikert, hogy 2015-ben még csak harmadik éve foglalkoztak soproni szőlőből készült borral, s ez igazolja azt is, hogy van jövője a soproni kékfrankosuknak.

Nagy Vince


Az Etyeki Kúria Borászat 1996-ban alakult az etyeki Öreghegyen két hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. Négy évvel ezelőtt a 150 éves sváb pince fölött megépült egy korszerű feldolgozó és a hangulatos borkóstoló helyiség. Az Alcsútdobozon több lépcsőben végzett szőlőtelepítéseknek köszönhetően a termőterület elérte a 27 hektárt, és további öt hektár telepítése van folyamatban.


2009-ben szoros együttműködést alakítottak ki a magyar–osztrák határ közelében fekvő trausdorfi Esterházy Borászattal. A Soproni borvidéken több mint húsz hektáron gazdálkodnak, ebből egyelőre kilenc hektár termő, de évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az innen származó szőlőből Etyeken készült boraik is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!