Sopron és környéke

2018.06.28. 14:09

Ötvenötödik évfordulójára készül a Soproni Testvériség Néptáncegyüttes

A jeles évfordulót méltó módon ünnepelheti az együttes, sikeres pályázat révén új fellépő ruhákkal gazdagodik ruhatáruk.

kisalfold.hu

Fennállása ötvenötödik évfordulójára készül a Soproni Testvériség Néptáncegyüttes. 


– Méltó módon ünnepelhetjük a jeles évfordulót, sikeres pályázat révén új fellépő ruhákkal gazdagodik ruhatárunk – közölte örömmel Csoltói József Aranysarkantyús és Fülöp Ferenc-díjas szólótáncos, aki negyven éve tagja a Testvériségnek, harminc éve pedig művészeti vezetője a társulatnak.


– A Csoóri Sándor Programon 1,8 millió forintot nyertünk, amely forrásból a Testvériség több generációja fellépő kosztümjeit újíthatjuk meg. Női és gyermek-népviseleti ruházatunk mellett brennbergi bányászviseletet készíthettünk a Testvériség férfi táncosainak, hiszen néptáncegyüttesünk küldetésének érzi a soproni és környéke német nemzetiségi hagyományok őrzését, ápolását. Új koreográfiát is összeállítunk brennbergi táncokból az 55. évforduló alkalmából, s a próbákon már új hangtechnikai eszközök segítik munkánkat. 


A Sopron Kultúrájáért Emlékéremmel kitüntetett Testvériség fennállása során Európa sok országában öregbítette a helyi néptánc-kultúra hírnevét: sikerrel léptek fel Írországtól Svédországig, Hollandiától, Belgiumtól egészen Dél-Európáig. A Testvériség Néptáncegyüttes és az általa őrzött művészeti értékek a helyi és a megyei Értéktárba is bekerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!