Sopron és környéke

2015.09.08. 13:38

Mi történik, ha munkabaleset ér Ausztriába menet?

Ausztriába ingázó magyarok szenvedtek autóbalesetet alig több mint egy hete hajnalban Burgenlandban, Somfalva (Schattendorf) és Sopronkertes (Baumgarten) között. Bár most az a legfontosabb, hogy a Bécsújhelyen dolgozó győri fiatalember meggyógyuljon, összegyűjtöttük az ilyen esetekben fontos tudnivalókat, teendőket.

Rimányi Zita

Az Ausztriában munkavállalóként dolgozó magyar állampolgár,  ha Ausztriában balesetet szenved, jogosult azonnali és helybeli egészségügyi ellátásra, akár ingázik, akár Ausztriában él. Még azok a munkavállalók is, akik a csekély mértékű foglalkoztatás kategóriájába esnek, azaz 2015-ben havi legfeljebb 405,98 euró a keresetük, jogosultak baleset esetén ellátásra.


Ha a munkavállalót útközben éri baleset, miközben a munkahelyére megy vagy munkából tart hazafelé, az munkabalesetnek számít – akárcsak Magyarországon –, és ezt mindenképpen jelezze a dolgozó a mentősnek vagy a kórházban. Ez a tény ugyanis befolyásolhatja a táppénzfizetés időtartamát. De persze ezt a sérült csak akkor tudja megtenni, ha ebben állapota nem akadályozza meg, de amint lehet, érdemes jeleznie. Munkabalesetnek számít még az is, ha ebédszünet közben éri baj a dolgozót, miközben elmegy munkahelyéről vagy oda visszaigyekszik.

 


Fontos, hogy a balesetről – amint tudja – azonnal értesítse  munkaadóját a munkavállaló, az ingázó. Ha nincs olyan állapotban, hogy ezt megtegye, például nincs eszméleténél vagy sokkot kapott, akkor is a lehető leghamarabb vagy a dolgozó, vagy családtagja jelezze a történteket a munkáltatónak.


Aki Ausztriában él és dolgozik is, az csak Ausztriában jogosult egészségügyi ellátásra. Kivéve persze sürgősségi ellátás esetén. Aki azonban ingázik, tehát Ausztriában dolgozik, de Magyarországon él, annak lehetősége van az egészségügyi ellátást akár Magyarországon, akár Ausztriában igénybe venni. Mivel alapesetben ő is Ausztriában biztosított, a Gebietskrankenkassénál jeleznie kell az ingázást az E106-os igazoláson. Azt elküldik a magyar egészségbiztosítónak, aki értesíti a munkavállalót, így a továbbiakban Magyarországon is használhatja tajkártyáját, itt is orvosi kezeléseket vehet igénybe. Ezen az ügyintézésen már az ausztriai munka elkezdése után nem sokkal érdemes átesni.


A munkavállaló a betegség, a munkaképtelenség kezdetéről, várható időtartamáról igazolást kap, az orvos állíthatja ki. Azt el kell juttatnia a munkáltatójának. Ha magyar nyelvű ez az igazolás, célszerű fordítással együtt elküldeni az osztrák főnöknek, cégnek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!