Sopron és környéke

2016.03.11. 02:30

Még mindig életveszélyes a nagylózsi templom, kis kápolnában tartják a szentmisét - fotók

A nagy kamionforgalom keltette rezgés miatt megsérült a nagylózsi templom falazata. A felújításhoz hatvanmillió forint kellene; egy kápolnában tartják meg a szentmiséket.

P. Horváth László

– Minden egyes templomnak megvan a maga életciklusa – Bros Gergely atya, Nagylózs és Pereszteg plébánosa. – Ahogy nőtt a település, úgy bővítették a templomokat is. Aztán idővel előjöttek a hibák, amelyeket az adott kornak megfelelő módszerrel ki is javítottak. Így húztak fel külső, vagy belső támfalakat, erősítették meg a boltíveket.

Ilyen most kívülről a nagylózsi templom

Ilyen most kívülről a nagylózsi templom

Hasonló folyamat zajlott le Nagylózson, ám elődeink a mostani jelentős, olykor több tíztonnás kamionforgalommal nem számoltak. A súlyos teherautók kellette rezgés miatt meglazult a helyi templom boltíve. Tavaly májusban pedig téglák is hullattak a belső terekben.

A szakemberek vizsgálódtak, és akkor életveszélyessé nyilvánították, s bezárták.


A szentmisét vasárnaponként azóta is templom melletti kápolnában, a Rozáriumban tartják. Bros Gergely is javasolja: aki teheti, részt vehet a más falvakban lévő szentmiséken. A hívek azonban ragaszkodók. Hiába kis a kápolna, dacolnak az esővel, a széllel.

Életveszélyes a nagylózsi templom



A számítások szerint a templom teljes felújításhoz kilencvenmillió forint szükséges. Ahhoz azonban, hogy ott ismét misézni tudjanak, hatvanmillió is elegendő lenne. Jelentős támogatást kapnak a Püspökségtől, a nagylózsi önkormányzattól, és természetesen a helyi hívektől.


A plébánia tervei szerint támogatást kérve megkeresik a térség nagyobb vállalkozóit, illetve folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket. Pénzadományokat is elfogadnak. A számlaszám: 59500320-10002151 (Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet). Megjegyzésként kérik feltüntetni: a nagylózsi templom felújítása javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!