Sopron és környéke

2016.09.02. 13:10

Fodor Tamás: az M85 nem számháború

Nincs dráma és nem kellene az indulatokat gerjeszteni - szögezi le Fodor Tamás a gyorsforgalmi út soproni szakaszának határidő-módosítása kapcsán. A polgármester szerint nincs miért keseregni: az M85-ös meg fog épülni, az előkészítés folyamatos, a határidők reálisak.

Nagy Márta - Kisalföld napilap

- Orbán Viktor miniszterelnök mondta ki nagy nyilvánosság előtt, hogy az M85-ös soproni szakasza 2018-ban elkészül. Sokan kételkedtek ebben, ennek ellenére másfél évig ez volt az ígéret. Egy újabb kormányhatározat aztán módosított; a gyorsforgalmi megépülését a 2017–22-es pénzügyi ciklusba tette. Ön is a Magyar Közlönyből értesült erről? – kérdeztük [namelink name="Fodor Tamás"] polgármestertől.


– Voltak előzetes informá- cióim, de hivatalosan én is akkor tudtam meg az új időpontot. De szögezzük le: ez nem azt jelenti, hogy lelassul bármi, hátradőlhet bárki. A háttérben hatalmas munka folyik, készülnek az engedélyezési tervek. Annyi történt, hogy a műszaki feladatok ismeretében konkretizálták a határidőket.

– Nem is csalódott? A soproniak azok...


– Nem szabad drámaként felfogni, nem kell a feszültséget szítani. A kormány megerősítette, hogy az M85-ös megépül, és ez a lényeg! Sokkal komolyabb ügy ez annál, mint hogy számháborúba kezdjünk a részleteken. Most annyit tudunk, hogy az út megépítése a 2017–22-es pénzügyi ciklusban valósul meg.

– Van konkrét híre is, amivel meg tud nyugtatni?


– Az északnyugati összekötőnek már elkészült az engedélyezési terve, hamarosan megkezdődik a hivatalos eljárás. Még az is lehet, hogy előbb elkezdődik, mint a nagy elkerülő. Megjegyzem, ezt is ígérték a szocialisták, hány éve is...? Ahogy a gyorsforgalmit sem csinálták meg, úgy ezt sem. Pedig ők még uniós forrásból megépíthették volna.


– Túl sok a politika az utak építése körül, ez lehet a baj...


– Ez csak a látszat, a felszín. Azzal nem foglalkozik senki, hogy hány szakember munkája, hozzáértése és igen, politikai lobbija van egy-egy ilyen hatalmas beruházás mögött. Tényleg nem értem, miért feszegetik ezt: a gyorsforgalmi meg fog épülni, méghozzá költségvetési forrásból, erről kormányhatározat van. Év végére elkészülhetnek a Csorna–Sopron–országhatár szakasz engedélyezési tervei, utána ki lehet írni a szakaszos kivitelezésre a közbeszerzéseket. A nyertes ezt követően készítheti a kiviteli terveket, majd kezdődhet a kisajátítás és az építkezés.


Már túl vagyunk a geotechnikai és földmérési feltárásokon, ami több helyen kényelmetlenségekkel járt, de mindenki türelemmel viselte, ezzel is segítve a munkát. A leendő alagút felmérése is megtörtént, a Virágvölgy érdekében sikerült elérnünk, hogy hosszabb is lesz az eredetileg tervezett 490 méternél. Így kevesebb környezetkárosító hatása lesz az útnak, a közlekedés pedig gyorsabb lesz. Tehát már látjuk a műszaki tartalmakat, egyre közelebb a megvalósulás. Még egyszer mondom: nem lassult le semmi, nincs dráma! Az M85-ös meg fog épülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!