Sopron és környéke

2019.05.25. 09:00

Fertőd népességmegtartó képességének erősítése a cél példaértékű kezdeményezésekkel

Fertődön a fiatalok ingyenes önkormányzati bérlakásokra pályázhatnak. Ösztönző támogatást is igényelhetnek, havi nyolc óra közösségi munkáért cserébe. Mindez a város népességmegtartó képességének erősítését szolgálja.

Gosztonyi Miklós

A 18–35 éves fiatalok számára újfajta támogatásokat indít a fertődi városvezetés. A kezdeményezések példaértékűek.


– Szeretnénk erősíteni városunk népességmegtartó képességét. Ennek egyik útja, ha a fiatalokat kedvező helyzetbe hozzuk, ilyen például a lakhatási támogatás – közölte Bognár Zoltán fertődi polgármester.


– Önkormányzatunk sikerrel szerepelt az „Esély-Otthon" elnevezésű pályázaton. Ennek eredményeképpen június végére elkészül az a kilenc összkomfortos, berendezett önkormányzati bérlakás, amelyeket legfeljebb két évig térítésmentesen vehetnek igénybe a 18–35 év közötti fiatalok. Csak a rezsit kell kiegyenlíteniük. Mindez a helyi ifjúság életkezdését, családalapítását fordíthatja kedvező irányba. Mivel a lakások 50–60 négyzetméteresek, kisgyermekes családok is élhetnek a lehetőséggel.

Bognár Zoltán polgármester: A fiatalokat kedvező helyzetbe hozzuk, akár két évig ingyenes lakással. Fotó: G. M.

Bognár Zoltán polgármester: A fiatalokat kedvező helyzetbe hozzuk, akár két évig ingyenes lakással. Fotó: G. M.

Bognár Zoltán hozzátette, a városvezetés a fiatalokkal kapcsolatban egy másik akcióról is döntött. A szakmával vagy diplomával rendelkező 18–35 év közöttiek ösztönző támogatásra nyújthatnak be pályázatot. – Képesítéstől függően nettó 50–60–70 ezer forintot kaphatnak hat hónapon keresztül a sikeres pályázók. Cserébe mindössze havi nyolc óra közösségi munkát kérünk tőlük. Ez lehet közterületi virágültetés, járdafelújítás, hulladékgyűjtés, játszótér-karbantartás, rendezvényeken való közreműködés – magyarázta a polgármester.


– Mindettől azt reméljük, hogy a fiatalokból kiváló csapatszellemű lokálpatrióta közösséget hozhatunk létre. Nemcsak azokat támogatnánk, akik fertődiek, hanem azok is pályázhatnak, akik ide szeretnének költözni, fertődi cégnél kívánnak munkát vállalni vagy fertődi vállalkozóként képzelik el a jövőjüket. Sőt, annak sincs akadálya, hogy akik megfelelnek a feltételeknek, mindkét támogatási formára pályázzanak. A részletek és a pályázati adatlapok a www.fertod.hu oldalon érhetők el – zárta Bognár Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!