Sopron és környéke

2019.06.27. 10:28

Fecskék a hivatalban Ágfalván

Boldogan számolt be a fecskepopuláció bővüléséről a Kisalföldnek Dudás György, az önkormányzat tűzvédelmi tanácsnoka. A tősgyökeres ágfalvi tizenegy fészket számlált a hivatal ablakaiban és épül már a tizenkettedik is.

Nagy Márta

Jó példával jár elöl az ágfalvi polgármesteri hivatal. Meghagyták a fecskefészkeket az önkormányzat ablakaiban, a kis szárnyasok pedig sorra építik otthonaikat az épületen. Bár kétségtelenül kosszal és néha kellemetlenséggel járnak az „albérlők", az itt dolgozók vállalták ezeket, s a békés egymás mellett élésre szavaztak.


– Tudatos döntés volt, hogy nem bántjuk őket – foglalja össze a lényeget Pék Zsuzsanna polgármester. Mint azt elmesélte, tíz éve még rengeteg fecske fészkelt a faluban, aztán az állattartás visszaszorulásával, majd gyakorlatilag annak megszűnésével, madárfészekből is egyre kevesebb lett.

– Öt éve szinte teljesen eltűntek a környékről a fecskék, s ez egyszerűen rémisztő volt. Amikor úgy három éve megint kezdtek fel-felbukkanni, mindenki megörült nekik. Ezek után pláne érthető, hogy úgy döntöttünk, békén hagyjuk őket, bárhová fészkelnek is. Nem bántjuk őket, sőt, örülünk a visszatérésüknek. Még akkor is, ha történetesen több fecskecsalád pont az önkormányzat hivatali épületét választotta otthonául – foglalja össze a polgármester.


Mindenki egyet is ért a település első emberével. A fecskék hozzátartoznak a magyar éghez, s a vidéki ember számára ez talán még inkább így van.


A tősgyökeres ágfalvi Dudás György is így van ezzel. A kis fekete madarak láttán még az is eszébe jut, gyerekkorában mennyi röpködött a házuk körül. Akárhányszor a hivatal épülete előtt visz el az útja, felmosolyog a fészkekre és örömmel látja az újabb megtelepedőket az ablakok felett.


Ágfalván tehát egyöntetűen visszavárják a fecskéket és élni is hagyják őket. Még a hivatal ablakában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!