Sopron és környéke

2016.03.05. 02:08

Életkép Szakonyból - A túlélést jelenti a közmunka - fotó

Március közepétől egy éven át biztos havi jövedelemmel számolhat az a tíz szakonyi férfi és nő, akiket az önkormányzat közmunkásként foglalkoztat.

P. Horváth László

Február végén véget ért az országos közmunkaprogram legutóbbi időszaka. A folytatásról szóló értesítést várta már az a tíz szakonyi is, akiket az önkormányzat ebben a formában foglalkoztatott.


Farkas Gyula polgármester azonban megnyugtatta őket: megjött a hivatalos értesítés március közepétől jövő év február 28-ig az állam ismét meghirdette a közfoglalkoztatási lehetőséget. A havi bruttó 79 155 forintos fizetést a központi költségvetésből fedezik. Emellett a település a bérköltség húsz százalékának elejéig gépeket is vásárolhatnak.


A kisalfold.hu ezen kényszerű szilencium ideje alatt kereste fel a 345 lakosú településen élő közfoglalkozatottakat. Ők meséltek sorsukról.

Az élet reményét adta vissza a közmunka. Felvételünkön a közfoglalkozatottak egy csoportja: Erdélyi Zoltán, Milovecz Zoltánné, Erdélyi Tünde, Horváth Attila.

Az élet reményét adta vissza a közmunka. Felvételünkön a közfoglalkozatottak egy csoportja: Erdélyi Zoltán, Milovecz Zoltánné, Erdélyi Tünde, Molnár Attila.


– Szó szerint a túlélést jelenti számomra ez a munkalehetőség – mondja Milovecz Zoltánné. – Lányom Baranya megyéből költözött Sopronban, s hogy közelebb legyünk hozzá, Szakonyban találtunk megfizethető áron házat. Férjem leszázalékolták, ám még nem érte el az öregségi nyugdíjat, havi harmincezer forint a járadéka. Megvallom, féltem, hogy nem lesz folytatás. Most már tudom, egy évig biztosított a munka és a fizetés, megnyugodhatok, s nem rándul görcsbe a gyomrom.


Az ötéves fiát egyedül nevelő Erdélyi Tünde számára is létkérdés a közmunka.


– Egy évre előre tervezhetek – szól a fiatal anyuka. – A GYES letelt után lettem közmunkás. Az iskolát, önkormányzati hivatalt takarítjuk. S persze minden mást is elvégzünk a napi nyolc óra alatt.


Erdélyi Zoltán számára is megnyugvás, hogy az önkormányzatnál dolgozhat. Lelkesen beszél arról, mi minden feladatuk: fát vágnak az önkormányzati utak mentén, tisztán tartják a település négy temetőjét, füvet nyírnak a faluban, télen havat lapátolnak, utcát sepernek.


A száraz fát pedig igazságosan elosztják a rászorulók között. Az önkormányzat udvarán lévő rönkök már a következő télkezdetet segíti.


– Ahhoz, hogy valaki a Ausztriában dolgozhasson oda nyelvtudás, szakmai tapasztalat kell. Nekünk ilyen nincs – vallja meg Erdélyi Zoltán. – A falunkban más munkalehetőség nem nagyon adódik. Nekem jó így, helyben dolgozom. Így nem kell utaznom, hajnalban kelnem, hogy beérjek a más településen lévő gyárba. Egyébként meg lehet nézni, milyen most a település. Szépen rendben tartjuk az utcákat!


A biztos jövő, a rendszeres havi jövedelem kapcsán megkérdeztük: elgondolkodtak-e azon, hogy felvegyék a csokot.

Farkas Gyula polgármester.

Farkas Gyula polgármester. Fotók: Magasi

– Ugyan, az csak a gazdagoknak való. A teljes összeget úgysem kapnánk meg. Hitelnél pedig a mi havi fizetésünk kevesebb, mint a havi törlesztőrészlet.


Szakonyban, a program bevezetése óta alkalmaznak közfoglalkoztatottakat. Eleinte kettőt, hármat, s tavaly szeptembertől tízet.


– Nagy segítség, hogy az állam magára vállalta a bérek kifizetését, erre mi önerőből képtelenek lennénk – von gyorsmérleget Farkas Gyula, akinek a közfoglakoztatottak irányítása mellett másokra is figyelnie kell. – A lakosaink hetven százaléka nyugdíjas. A falugondnoki busz fenntartására, illetve a feladatok ellátására kapunk ugyan két és félmillió forint támogatást.


Ám ezt a költségvetésünkből ki kell egészítenünk. Munka pedig van: orvoshoz, kórháza szállítani az időseket, a falugondnok adott esetben bevásárol, beszerzi a gyógyszert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!