Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Üresen áll és eladó a Baditz-kastély

Magyarkeresztúr - Ismét eladó a magyarkeresztúri Baditz-kastély. Tulajdonosa családi okok miatt akar megválni tőle, egyelőre kevés sikerrel. Az épület az Európa-hírű festőművész, Baditz Ottó szülőháza.
Üresen áll évek óta a Baditz család egykori, magyarkeresztúri lakhelye. A falu főutcáján található kastély magántulajdonban van. Szabó Béla, a tulajdonos rábaközi származású, Budapesten él. Az 1990-es években vásárolta meg az épületet, tervei voltak vele.

– Rábaközi kötődésű vagyok, ezért vettem meg annak idején az ingatlant – mondta el a Kisalföldnek Szabó Béla. – Volt róla szó, hogy a fiam költözik az épületbe. El is kezdtük a felújítást, de aztán családi okok miatt az elképzeléseink nem valósulhattak meg. Most áruljuk a kastélyt, már nagy nekünk, nincs szükségünk rá. A Baditzok ősi fészkére tehát kikerült az „Eladó" tábla.

A tulajdonos szerint érdeklődő is akad rendszeresen, de komoly szándékkal még senki nem jelentkezett. Legutóbb például egy fővárosi lakást ajánlottak fel érte cserébe, de Szabóék ebbe nem mentek bele. 

– Van nekünk, hol lakjunk, nem kell még egy lakás Budapesten – jegyezte meg a birtokos. – Eddig inkább magánszemélyek, például orvosok, ügyvédek kerestek meg. Vállalkozás, amely esetleg turisztikai célra hasznosítaná az épületet, nem volt köztük.

A magyarkeresztúri kastély 380 négyzetméter, tizenöt helyisége van, udvar tartozik hozzá. Ideális lenne tehát akár szállónak is, ami a községben élőknek is hasznos lehetne. Kívülről nincs rossz állapotban, de belül bizony ráfér a tatarozás.

Tulajdonosa családi okok miatt válik meg az épülettől. A kép a képben Baditz Ottó festőművész önarcképe.

A Baditz-kastélyt már csak azért is érdemes lenne megőrizni az utókornak, mert benne született 1849-ben szentkirályszabadjai Baditz Ottó, Európa-szerte ismert festőművész. Az idős Baditz Ottó 1936-ban Magyarkeresztúron halt meg. Lányával és nyugalmazott katonatiszt vejével élt a faluban. Műterme volt a kastélyban.

Az államosítás után szegényházat alakítottak ki benne, aztán az önkormányzaté lett. A kastély azonban teher volt csak a község nyakán, nem volt pénzük a felújításra, ezért értékesítették. Most újra gondos, az épületet megbecsülő gazdát keres az ingatlan.

Olvasóink írták

  • 2. keresztúri 2008. április 02. 11:29
    „Az önkormányzatnak sajnos nincs beleszólása az eladásban. Vevőt persze kereshet, de a jogköre ennél tovább nem terjed. Egyébként az eladása csak átmeneti pénzhiány enyhítésére szolgált, a befolyt összegnek -egy átlagos keresztúri családi ház ára- nincs látható nyoma. Több érdeklődő jelentkezett, akik többek között turisztikai célra, művészeti kiállítások rendezésére szánták. Sajnos az érdeklődők -azépület felújítási költségeinek tükrében- magasnak ítélték a vételárat.”
  • 1. gymi 2007. november 07. 17:20
    „Épp a minap hallottam,hogy Magyarkeresztúr egyre sorvad.Az Önkorményzatnak ha javasolhatnám :Olyan vételt szorgalmazzon,ahol a szép épületet üzleti,turisztikai vagy hasonló célra fogják használni a jövőben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fűtés többe kerül, mint a gyógyszer

Csorna - A csornai kórház helyzete sem rosszabb, mint a többi egészségügyi intézményé az országban… Tovább olvasom