Rábaköz PRINT

2019.08.29. 12:26

Hétéves szomszédper ért véget Szanyban: nem a Sárzó-tó miatt repedt meg a ház fala

Befejeződött Szanyban az úgynevezett ˝Sárzó-per˝. A kérdés az volt, hogy a horgásztó kialakítása okozta-e a medertől harminc méterre álló ház repedéseit.

Cs. Kovács Attila

Hét éven át tartó szomszédper ért véget a napokban Szanyban. Hét, sok vitával, keserűséggel, gyomorideggel teli esztendő. Az alperes győzött, de mindkét félnek sokba került a pereskedés. A Kisalföld 2012-ben már foglalkozott az üggyel: a Szabadság utcai, úgynevezett Sárzó-tó tereprendezésébe kezdett egy helyi vállalkozó. Varga Péter szabad­időparkot tervezett a területen, ami régen agyagnyerő hely volt, majd illegális hulladéklerakó lett. Elszállítottak több tonna szemetet, megkezdték a meder kotrását. Ebből lett a per később.

Varga Péter a per ellenére sem állította le a beruházást.

Varga Péter a per ellenére sem állította le a beruházást.

Az egyik szomszéd ugyanis állította, hogy a munkák megkezdése után a háza falai megrepedtek. A tulajdonos ragaszkodott hozzá, hogy a közeli vízmozgás okozza a bajt ingatlanán. Az ügy megjárta előbb a szanyi önkormányzatot, aztán a megyei kormányhivatalt, végül a bíróságon kötöttek ki a felek. Közben a munka nem állt le, bár a beruházó szerint mindenképpen késedelmet szenvedett a fejlesztés.

 

– Az első szakértői vélemény szerint a tó létesítése részben előidézte a repedéseket a házfalon – mondta a Kisalföldnek Varga Péter. – Erre mi is felkértünk igazságügyi szakértőket, akik viszont megcáfolták az első álláspontot. A bíróság végül egy harmadik csoportot, a budapesti műszaki egyetem szakembereit kérte fel a vizsgálatok elvégzésére. Ők részletes, mindenre kiterjedő vizsgálatokat végeztek el.

 

A dokumentumot a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület elnöke írta alá. Összefoglalásként úgy fogalmaz a szakértői vélemény, hogy „a tó mélyítése során átvágott agyagréteg alatt lévő, nyomás alatti talajvíz a tóban gyűlt össze és állt be a terepszintnél körülbelül egy-másfél méterrel mélyebb vízszint. Ez a vízszint az agyagréteg fölé nem jut be a tó felől, így nem tud a körülbelül 30–35 méter távolságban lévő felperesi épület alapozásának közelébe szivárogva süllyedéses károkat okozni." A szakértői állásfoglalás szerint az épületen a repedéseket a nem megfelelő alapozás, a zsugorodó és duzzadó agyagtalaj, illetve az okozza, hogy a tetőn nincs ereszcsatorna, így a csapadék koncentráltan szivárog be az alaphoz.

A látványtervek sokat ígérnek az új szanyi horgásztónál.

A látványtervek sokat ígérnek az új szanyi horgásztónál.

– Azaz egyértelmű a helyzet: nem a tó kotrása és a terep rendezése okozta a ház repedését – jelentette ki Varga Péter. Hozzátette: a felperes el is állt a keresettől és véget ért a hét éven át tartó per. Mint megjegyezte: nem hiányzott ez az időszak az életéből, de sok tapasztalatot szerzett az elmúlt években.

 

– A viszony teljesen elmérgesedett a felperessel, kaptam hideget-meleget. A falubeliek azonban mellettem álltak, hiszen látták, mi készül itt. Látták, hogy a szeméttelepből miként lesz szép és vonzó terület. A támogatásuk sok erőt adott. A végső cél egy kis ékszerdoboz létrehozása horgásztóval, étteremmel, panzióval, erdei ösvényekkel, beülős pavilonokkal. Azt szeretném, ha ezzel a fejlesztéssel Szany neve még erősebben kerülne fel a térség turisztikai térképére – fogalmazta meg érzéseit Varga Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!