Rábaköz PRINT

2017.09.27. 09:00

Megújulnak a Dél-Rábaköz evangélikus templomai

A potyondi evangélikus templom felújítására készül a helyi gyülekezet. Gyűjtést és orgonakoncertet szerveztek.

Cs. Kovács Attila

Sorra újulnak meg a vadosfai evangélikus gyülekezet templomai. Az elmúlt években megszépült a központi, a vadosfai, aztán a mihályi és a magyarkeresztúri is. Az elmúlt hét végén a potyondi templomért kezdtek gyűjtésbe. Rögtön egy orgonakoncerttel nyitottak, s az adakozásból több mint kétszázezer forint gyűlt össze. Mihácsi Lajos lelkész a Kisalföldnek elmondta: bár nagy területen fekszik az egyházközség, hiszen hat leánygyülekezet tartozik hozzá, a hitélet aktív. A hívek összefogására, segítő szándékára adnak példát a templomfelújítások is. 


A vadosfai evangélikus templom teljes felújítására több mint 40 millió forintot költöttek. A munkálatok költségeire annak idején az ottani hívek is gyűjtést kezdeményeztek, aztán pályázatokon szerepeltek sikeresen, így gyűlt össze a pénz a külső és belső rekonstrukcióra. A magyarkeresztúri isteni hajlék felújításával idén nyáron végzett a gyülekezet. A múlt század hatvanas éveiben készült az épület. Összefogás segítette a híveket akkor is és most is. Az elmúlt ötven esztendőben az állagmegóvó munkákat végezték el, így időszerű lett a teljes körű korszerűsítés.


 

Rosta Géza az első négy osztályt a potyondi templomban járta ki.

Rosta Géza az első négy osztályt a potyondi templomban járta ki.


A gyülekezet gyűjtést hirdetett 2014-ben: a vadosfai templomban kétszer is rendeztek orgonahangversenyt, amelyek bevételét a magyarkeresztúriaknak ajánlották fel. Támogatták a kivitelezést magánszemélyek, vállalkozások, az önkormányzat, az egyházmegye, a testvérgyülekezetek. A teljes költség meghaladta a 7 millió forintot. Megszépült a templombelső, a festés, új ablakokat építettek be, járólapoztak, lambériáztak. Kívül is újravakolták az épületet, lett új bejárati ajtó, lépcső és járda. 


Mihályiban korábban, 2013-ban tarthatták meg a hálaadó istentiszteletet. A 150 éves épület teljes külső és belső tatarozáson esett át. Most pedig a potyondi beruházásra készülnek az evangélikusok. Mihácsi Lajos tájékoztatott: néhány éven belül rendbe tették a templomot. Időszerűvé vált azonban a palatető  és a tetőszerkezet lecserélése. Ablakok kellenek a toronyra is. A tornyot egyébként 1872-ben építették és hasonló korú volt a hozzá tartozó iskola is. A potyondi Rosta Géza még ott járta ki az általános iskola első négy osztályát.


– Az egyik oldalon az iskolai padok voltak, a másikon a templomiak. Így vegyes használatú volt az épület, sőt, még kultúrházként is szolgált egy hordozható színpaddal. Patyi Miklós tanító úr foglalkozott a gyerekekkel. A régi épület aztán tönkrement, muszáj volt elbontani. Az újat 1977-ben építették hozzá, ez valamivel kisebb, mint az elődje. Jó szívvel emlékszem vissza az itteni évekre, a gyerektársakra és a tanító úrra is. Nagyon örülnék, ha sikerülne felújítani. Az biztos, hogy a potyondiak  amit tudnak, megtesznek érte – fogalmazta meg érzéseit Rosta Géza.


Mihácsi Lajos lelkésztől még megtudtuk: az előzetes számítások szerint ötmillió forintra lenne szükségük a munkához. A gyűjtés elkezdődött tehát és azoktól, akik úgy gondolják, hogy tudják segíteni a célok megvalósítását, a potyondi gyülekezet Kisalföld Takarékszövetkezetnél vezetett számláján szívesen fogadják az adományokat. Száma: 59500186-11095615.

Történelem


Vadosfa egyike annak a négy nyugat-dunántúli községnek, melyeket az 1681-es soproni országgyűlés jelölt ki artikuláris helyként. Ez azt jelentette, hogy legalább 35 falu evangélikussága tarthatta ott istentiszteleteit. A falu országos jelentőségűvé vált, püspöki székhely is lehetett. A XIX. században szerveződtek leánygyülekezetei: a mihályi, a kisfaludi, a magyarkeresztúri, a zsebeházai, a potyondi és a gyórói.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!