Rábaköz PRINT

2017.03.25. 08:00

Csak a szabványos kukákért vállalnak felelősséget

Törnek, repednek a 30-40 éves szemetesek. A fogyasztók a szolgáltatótól várják a cserét. A társaság viszont nem vállal értük felelősséget. Hat-tízezer forintba kerülhet egy új.

Cs. Kovács Attila

A szervezett hulladékgazdálkodás, azaz a rendszeres szemétszállítás az 1980-as évek közepén kezdődött el a Rábaközben. Még mindig vannak használatban olyan edények, amelyeket akkoriban állítottak szolgálatba. 

Hancz Attila, a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Non-profit Kft. szolgáltatásvezetője lapunknak elmondta: a fogyasztókrendszeresen keresik meg a társaságot azzal, hogy a kukájuk megsérült ürítés közben.


– Sok esetben nem tudjuk a munkatársainkat hibáztatni, hiszen ezek a gyűjtők harminc-negyven év alatt elöregedtek, anyaguk tönkrement. Ráadásul megváltozott az ürítési technológia és a főként henger alakú gyűjtők nem illeszkednek  a mai járművek emelőszerkezetéhez. Sőt, ma már nem is szabványosak. Azaz kollégáim kézzel ürítik a télen gyakran alaposan megrakott edényeket.


Az elhasználódott anyag ilyenkor reped, törik, a kuka használhatatlanná válik. Nem kevés tehát a panaszos eset, melyek közül a társaságunk döntése szerint csak azokat fogadhatjuk el, amelyek során szabványos gyűjtőedény megy tönkre. Arról, hogy mely edények az elfogadottak, a kft. honlapján, a www.kisalfoldikhk.hu oldalon tájékozódhatnak ügyfeleink. Ezentúl az önkormányzatokat is tájékoztatjuk a részletekről. 


Hancz Attila hozzátette: ha valaki úgy dönt, hogy új gyűjtőt vásárol, jól teszi, ha előbb tájékozódik. Nem mindenhol árusítanak ugyanis szabványos edényeket.


– Előfordul az is, hogy silány minőségű, vékony falvastagságú edényeket vesznek meg a fogyasztók. Ezek nem kommunális hulladékgyűjtésre készülnek és nem láthatók rajtuk a szabványt tanúsító jelek, számok sem. Esetleges sérüléseikért sem vállalhatjuk a felelősséget – tette hozzá a szakember.


Hancz Attila a Kisalföld kérdésére elmondta: ha valaki úgy dönt, hogy megelőzve a bajt a régi kukája helyett másikat vásárol, a kft. telephelyein megteheti. A 60 és 80 literes edények 6350 forintba kerülnek, a 120 literes ára 10.160 forint. A náluk beszerzett edényekre a cég garanciát is vállal.


Megkérdeztük olvasóinkat


Milleiné Kristóf Marianna

ügyintéző


– Tizenegy éves a kukánk, nincs a legjobb állapotban, de szerintem szabványos. Ha használhatatlan lesz, majd kicseréljük, de egyelőre még bírja. 

 



Végh Balázs

őstermelő


– A kukánk tetejéről már letörték a fogantyút, de attól még használható. A szállítással nincsen gondom, de ha megsérül a gyűjtőedény, akkor nyilván a szolgáltató cégnek kellene kicserélnie. Ezt nem szabad áthárítani az ügyfélre.


Németh András

gépkezelő


– Ahol most lakunk, szelektív hulladékgyűjtés van. Úgy veszem észre, mindenki igyekszik is válogatni a szemetet. Mindig időben elviszik, nem panaszkodhatok.

 



Móritz Sándor

biztonsági őr


– Hallottam már róla, hogy a tönkrement kukát cserélni kellett. Ilyenkor azt kell megnézni, kinek a hibája. Ha a szolgáltatóé, egyértelmű a helyzet. Ha már egy sérült edényről volt szó, akkor a tulajdonosé a kár.

Arról, hogy mely edények az elfogadottak, a kft. a honlapján ad tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!