Rábaköz PRINT

2016.11.10. 17:00

Kapuvári húsgyár - Százhúsz ember százmilliója

Az egykori kapuvári húsgyár százhúsz dolgozója még mindig nem jutott hozzá összesen százmilliós nagyságrendű, törvényes végkielégítéséhez. Az üzemi tanács volt elnöke még küzd ezért.

Pászli Tibor, az üzemi tanács volt elnöke még mindig küzd az egykori kapuvári húsgyár dolgozóinak végkielégítéséért: „Ez a százéves üzem tűz nélkül, gyorsan leégett. Pusztulása hátterében súlyos mulasztások állnak. Százhúsz dolgozója a mai napig nem kapta meg A munka törvénykönyvében szabályozott járandóságát. Jelentős összeggel tartozik nekik a felszámoló és az állam, merthogy egy államilag kiemelt és ellenőrzött felszámolás zajlott Kapuváron" – mondta Pászli Tibor. Majd párhuzamot vont a Hajdú-Bét-üggyel, ahol az érintett dolgozókat viszont kisegítette az állam.


„Tizenhárom évvel ezelőtt kapta a húsgyár az első komoly ütést, mikor a termékgyártást elvették tőlünk, és csak tőkehúseladást engedélyeztek. Egy gyár a termékgyártás révén lehet csak életképes" – mondta. A következő mélyütés pedig a gyár 2012-es bezárása volt, mikor is nyolcszázan váltak állástalanná, százhúszan pedig ma is futnak a pénzük után. Az egy-egy volt munkásnak járó összeg félmilliótól egymillió forintig terjed. Az igény nem vonatkozik a cég egykori vezetőire, kizárólag fizikai dolgozókról van szó. Az állami bérgarancia-alapból azok kaptak végkielégítést, akik öt évnél rövidebb ideig dolgoztak a gyárban. 

A gyár 2012-es bezárásakor nyolcszázan váltak állástalanná. Fotó: Kisalföld-archívum

A gyár 2012-es bezárásakor nyolcszázan váltak állástalanná. Fotó: Kisalföld-archívum

„A dolgozók tudják  és számon tartják, mi jár nekik. A Győri Törvényszék legutóbbi értesítése szerint a felszámoló a zárómérleg benyújtására rendelkezésre álló határidőt 2017. március 31-ig meghosszabbította – ugyanezt már ötödszörre teszi, az érintetteknek mégis újabb reményt ad" – mondta Pászli Tibor. Kiemelte azt is, hogy a három éven át zajló NAV-vizsgálat eredménye szerint nem bizonyítható a cég elleni korábbi vád, az áfacsalás. 


„A húsgyár egykori munkavállalóiként éveken keresztül lemondtunk a béremelésről, csak hogy a tervezett új részleg beinduljon. A vezetőség mindig szót értett a dolgozókkal, akiket most magukra hagytak. A bezárással egyéni sorsok pecsételődtek meg. Van, aki a biztos háttér miatt hitelt vett fel, most viszont a felszínen maradásáért küzd. Az igazságnak győznie kell" – emelte ki végül Pászli Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!