Rábaköz PRINT

2016.06.15. 13:07

Shop-Stop - 20 év a Kis-Rába partján Kapuváron

Hangok, fények, a Kis-Rába vizének hullámai, a fiúk és a lányok adnak randevút egymásnak a Shop-Stopban már 20 éve. Emlékszel?

Ivánkovics József

Országosan is egyedülálló, ha egy szórakozóhely a huszadik születésnapját ünnepelheti. Kapuváron a Shop-Stop a hangulata miatta különleges. Múltat idézni térünk be kedvenc rábaközi helyünkre, amely június 24-25-én ingyenes programokkal ünnepel.


Ülünk Soproni Barna tulajdonossal a Shop-Stop pizzéria és kávézó teraszán, gondolatban és szavakban már 1996-ban járunk, abba az időbe ugrunk vissza, amikor Soproni Rolanddal ajtót nyitott a vendégek előtt a leánykori nevén T-Rex-nek hívott szórakozóhely.


Emlékszik még valaki a sarokban álló hatalmas dinoszauruszra? Ugye, mennyire félelmetes volt, főleg éjjel három óra után? Emlékszel még a T-Rex logóra? Arra a hatalmas szívre, amelynek lábai nőttek, s amit a híres festő, ef Zámbó István tervezett és rajzolt meg?


- Rock klubként indultunk, nyitáskor a művész Happy Dead Band zenekara volt az első fellépő - emlékezett vissza Soproni Barna a kezdetekre. - Hívtuk a magyar underground együtteseket, szinte minden hétvégén játszott a színpadon egy-egy zenekar, itt volt a Quimby, a Kispál, a Pál Utcai Fiúk, a VHK, a Másfél, a Korai Öröm, sorolni is hosszú lenne.


 

Soproni Barna

Soproni Barna



1998-ban változott kicsit a profil, a klubból pizzéria (is) lett, de az ételválaszték jól kiegészítette a zenei különlegességeket és a bulikat.


Sajnos 1999. december 30-án autó balesetben meghalt Soproni Roland, a T-Rex megálmodója, alapítója, motorja, mindenese.


- Amit alkotott, megmaradt, amit itt hagyott, nem engedtük veszni, és itt nem csak a kapcsolati tőkére gondolok, nem csak a zenekarokkal kialakított barátságra, mert jó érzés, mikor egy-egy énekes vagy együttes átutazóban is megáll egy kávéra, de ez kevés lett volna ahhoz, hogy tovább lépjek és vigyem, vigyük a helyet. A lelkéből is itt hagyott nekünk egy darabot.


2000-ben a koncertek folytatódtak, de a Shop-Stop folyamatosan változott, formálódott, ahogy Soproni Barna fogalmazott, "divathely soha nem akart lenni a kávézó. A minőség viszont nélkülözhetetlen, hogy hosszú távon is létezhess."

Egy közös sztrori :)


A kisalfold.hu és a Shop-Stop 2011-ben közös fotópályázatot hirdetett, amelynek témája Kapuvár volt. A pályázatra érkezett fotókból kiállítás is nyílt a kávézóban.




A kétezres években megjelent a pizzériában a győri központú Mediawave programkínálata, távoli földrészek, még távolabbi országok zenéjét hozták el a városba. Emlékszel a Kis-Rába fölé épített víziszínpadra? Látványosságnak sem volt utolsó. Aztán ezekben az években lehetett érezni, hogy olyan dolgokat hozott közel egymáshoz hely, amelyekre senki nem számított. Hangokból, fényekből és az emberek érzéseiből épült fel és csordogált tovább a vízparton valami apró kis csoda.


- Napjainkban ezt úgy fogalmazom meg, hogy nem csak egy vendéglátó hely vagyunk, hanem közösségi tér is. Horváth Gábor segítségével próbáljuk a fiatalok ízlését kiszolgálni. Már másodszor csatlakoztunk a Cseh Tamás programhoz és a támogatás mértéke azt jelzi számomra, vidéken is szükség van a Halott Pénz, a Brains, az Anna and the Barbies koncertre. A Sopi itt volt és van, mindenkinek. Eltelt 20 év, kicsit nosztalgiázunk, eszünkbe jutnak emlékeink, majd ünneplünk és megyünk tovább, a közönséggel, akinek adtunk, akiktől kaptunk, és akiknek köszönjük, valamint köszönöm szüleimnek és munkatársaimnak, akik az elmúlt 20 évben támogattak, segítettek - mondta Soproni Barna.

Shop-Stop 20 program


A június 24. és 25-i születésnapon a Shop-Stop előtt lévő utcát lezárják és színpadot állítanak fel, ahol szombaton fellép a Supernem, az Üllői Úti Fuck, a Tesco Disco, a Korai és a Langaléta Garabonciások is szórakoztatnak, a legkisebbek örömére.

 

Tuti program, koncertek


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!