Rábaköz PRINT

2015.11.09. 17:10

A lehajtó hozza közelebb Győrt Zsebeházához

Emelkedett a lakosok száma az elmúlt két évben Zsebeházán. Már csaknem százötvenen élnek a faluban. Az önkormányzat kedvezményekkel várja a betelepülőket és tartja otthon fiataljait.

Ha lassan is, de nő a lélekszám Zsebeházán. A helyzet biztató, hiszen az öt eladó házból három már új gazdára talált. Köztük vidékiek és fiatalok is vannak. Kovátsits Zoltánné polgármester szerint mindent meg is tesznek azért, hogy helyben tartsák a fiatalokat és odacsábítsák a környékbelieket. Sokat várnak a község határában épülő gyorsforgalmi úttól is.

A zsebeházai fiatalok szívesen maradnak otthon. Gálné Béres Bernadett és Kovácsics Helga számára sem volt kérdés, hogy hol alapítanak családot.

A zsebeházai fiatalok szívesen maradnak otthon. Gálné Béres Bernadett és Kovácsics Helga számára sem volt kérdés, hogy hol alapítanak családot.

– Igyekszünk különböző kedvezményeket, támogatásokat adni a fiataljainknak. Húszról harmincezer forintra emeltük például az újszülött-támogatást. Az összeget minden zsebeházai csecsemő után megkapják a szülők – fogalmazott a polgármester. – Duplájára, azaz kétszázezer forintra nőtt az önkormányzat által adható kamatmentes kölcsön, ami szabad felhasználású. Az új lakáshoz, vásárláshoz, építkezéshez nyújtott vissza nem térítendő támogatás is hasonló összegű. Ezek a pénzügyi tényezők, amiknél viszont sokkal fontosabb, hogy él is a falu. Azaz vannak rendezvényeink, programjaink. A beruházások, fejlesztések  célja mindig az, hogy Zsebeháza otthonos legyen. Tavasszal a falunapon adjuk át például a kultúrház udvarán a tekézőt.  Kovátsits Zoltánné még hozzátette: voltak eladó házak a faluban, de ötből hármat sikerült értékesíteni. A jövő szempontjából biztató, hogy fiatalok is vannak az új tulajdonosok között. Tavaly januárban a lakosságszám nem érte el a száznegyvenet. Idén viszont már közelít a százötvenhez.


– Előrelépést hozhat ezen a téren az M86-os gyorsforgalmi út átadása. Falunk határában lesz a le- és felhajtó. Azaz Győr is és Szombathely is „közelebb kerül" hozzánk, fél óra alatt mindkét megyeszékhely elérhetővé válik. 


– A  családom a községben él. Meg sem fordult a fejünkben,  hogy elköltözzünk – mondta Gálné Béres Bernadett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!