Rábaköz PRINT

2014.11.26. 13:59

Dör, a katonaközség

Dört mint harcos katonaközséget mutatták be a hétvégén a rábaközi helytörténeti kutatók találkozóján. Kiderült, miként hadakoztak a keresztes hadjáratokban, de ott voltak Muhinál és Mohácsnál is a döriek.

Cs. Kovács Attila


Dörben találkoztak a hétvégén a rábaközi helytörténészek. Szalay Béla helyi kutató, nyugalmazott iskolaigazgató falubelijei mindenkori harcos helytállásáról tartott előadást. A rendezvényen a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata is bemutatta a község önkormányzatával közösen kiadott kötetét.

A döri volt a társulat idei tizenkettedik rendezvénye. Szalay Béla nyugalmazott iskolaigazgató, helytörténész Dör, a katonaközség címmel tartott érdekes előadást. A hallgatók nyomon követhették, hogyan lettek a győri püspök várjobbágyaiból királyi nemesek a döri katonák. A nemesi község fegyveresei részt vettek II. András keresztes hadjáratában, a muhi csatában, a huszita háborúkban, a mohácsi csatában, a török kor harcaiban, de még az 1809-es napóleoni háborúkban is, ha jött a hívó szó a királytól. A község harcos múltját nemcsak a padlásokról előkerült régi iratok, katonai összeírások, hanem a címer és a község határában a Nyilasok dűlőnév is őrzi. Az előadást eredeti dokumentumok – köztük nemesi oklevelek és egy Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől származó, 1624-es megbízólevél – bemutatása egészítette ki.

Szalay Béla döri kutató és Szalay Balázs, a helytörténészek társulatának vezetője.

Szalay Béla döri kutató és Szalay Balázs, a helytörténészek társulatának vezetője.

A találkozón bemutatták Szalay Béla nyáron megjelent, „Döriek az első világháborúban" című könyvét. A könyvbemutatót versek és visszaemlékezések felolvasása színesítette. Az első világháborút megjárt döriek gyermekei beszéltek édesapjuk – Beszprímy Albert, Györe István, Kiss Károly, Kiss Lajos, Lamperth András – szenvedéseiről.
A társulat tagjai megkoszorúzták Dör világháborús emlékművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!