Hirdetés

2021.09.15. 08:00

Kérlek segíts, nem bírom tovább!

Egy gyermek halála mindig borzalmas és értelmetlen, pláne, ha önkezével vet véget életének. Napra pontosan 26 évvel ezelőtt csörrent meg az Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat telefonja, most a vonal végére keresnek rátermett életmentőket.

A fiatalok minden problémájukra a telefonjukon keresztül keresnek megoldást. Soha még ilyen nagy szükség nem volt telefonos segítőkre.

Forrás: Dreamsteam

Fotó: Illusztráció

„Minden öngyilkosságot egy elmaradt utolsó beszélgetés előz meg”. Farkas Imre, az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség elnökének húsba vágóan igaz gondolata a legnagyobb fájdalom azok számára, akik azzal a teherrel kénytelenek élni, hogy elvesztették gyermeküket. Utánuk csak csend marad és megválaszolatlan miértek sora.

A fiatalok minden problémájukra a telefonjukon keresztül keresnek megoldást. Soha még ilyen nagy szükség nem volt telefonos segítőkre.
Fotó:Illusztráció / Dreamsteam

A lelkisegély egyfajta elsősegély, az életmentés egy nagyon nehéz, ugyanakkor hatékony formája. Ahhoz, hogy működhessen, nem csak szakképzett ügyelőkre, de felelős szülőkre, pedagógusokra is szükség van, akik a gyermekük telefonjába nem csak a segélyhívó, de egy megbízható taxisofőr és a lelkisegély 137-00 hívószámát is elmentik. Beszélgetni kell a gyerekekkel arról, hogy bármekkorának is érzik a bajt, akármennyire hatalmasodik el rajtuk a magányosság érzése, ha megoldhatatlannak hisznek egy helyzetet, akkor is van segítség. Mindig van kiút, mindig van másik opció.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy ügyelővé váljon, de ha már a segítő szándék szikrája fellobban az ember lelkében, érdemes elgondolkodni rajta. A győri csapat, akik ma már országos szolgálatot látnak el, olyan kollégákat keres, akik érzik magukban az elhivatottságot, hogy szóval mentsenek életet, mondatokkal gyógyítsanak szívfájdalmat, hallgatással hozzanak enyhülést és „aha” élményt egy zaklatott, fiatal léleknek.

A 80 órás ügyelőképzésen kiválasztási folyamaton átesett személyek vehetnek részt. Ezt a képzést az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség ingyen biztosítja a kiválasztottak számára, ahol olyan hasznos ismeretekre tesznek szert, amiket a mindennapi életben is kiválóan tudnak hasznosítani. Önismeret, pszichológia, kommunikációs gyakorlatok segítik a képzésen résztvevőket.

Az ügyelőképzésre jelentkezni október 10-ig lehet, az [email protected] e-mail címre küldött levéllel lehet. A telefonszolgálat egyik alapelve az anonimitás, az operátorok névtelenül ügyelnek, így kérik, a közvetlen családtagjai kivételével senkinek ne mondja, hogy jelentkezik a képzésre.

(X)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában