Támogatott tartalom

2022.10.07. 00:26

Amit a népszámlálásról tudni kell

Magyarországon tízévenként tartanak népszámlálást, amely tavaly lett volna esedékes, ám a Covid−19-járvány miatt az idei évre csúszott. 2011-ben az Európai Unió egységesítette az összeírás szempontjait, a statisztikai adatgyűjtés után a válaszokat anonimizálják, hogy azokat ne lehessen konkrét személyhez társítani, a számlálóbiztosok pedig titoktartási nyilatkozatot tesznek a KSH adatvédelmi előírásai szerint. Kelemenné dr. Bélyi Mária népszámlálási koordinátort, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Igazgatási Osztályának vezetőjét kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

kisalfold.hu

A kérdőív online kitöltése nagyjából húsz percet vesz igénybe.

Fotó: Vig Norbert

Milyen határidőre kell figyelnünk?

Október 16-ig lehet kitölteni online a kérdőívet. Kérjük, hogy minél többen tegyék meg, és segítsék ebben az idősebb hozzátartozókat, akik nem elég gyakorlottak! Ugyanakkor a polgármesteri hivatal és az önkormányzat nyilvános számítógépeket, illetve technikai segítséget ajánl fel azoknak, akik nem rendelkeznek géppel, internettel. Ügyfélfogadási időben a Városháza alagsorában, a Szent István úton lévő Lakossági Kapcsolattartó Osztályon és a ménfőcsanaki, gyirmóti kirendeltségeken, nyitvatartási idejük alatt a Család- és Gyermekjóléti Központ irodáiban. Kedden, szerdán, csütörtökön 8−16 óráig az Újvárosi Művelődési Házban, valamint mindennap 13−18 óra között a Baross Gábor út 4. szám alatt lévő könyvtárban várják a győri lakosokat. Ugyancsak ezekre a helyszínekre jöhetnek azok az egyedülállók vagy idős emberek is, akik nem mernek idegen személyt beengedni az otthonukba. A kezdeményezésükre a számlálóbiztossal egyeztetve, nyilvános helyen, de privát szférát biztosítva bonyolíthatják le az interjús adatszolgáltatást.

Mit kell csinálni, ha valaki nem kapott belépési kódot, vagy elvesztette azt?

A KSH honlapján, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon lehet kérni ügyfélkapus azonosítással.

Fotós: Vig Norbert

Mi történik, ha elmulasztjuk az online adatszolgáltatást?

Aki október 16-ig nem tölti ki az online kérdőívet, később már nem lesz rá lehetősége. Utána a számlálóbiztosok keresik fel a lakásokat, a részükre való interjús adatszolgáltatással tudnak eleget tenni az állampolgári kötelezettségüknek.  

Kérünk minden ingatlantulajdonost, épület- és lakástulajdonost, szíveskedjenek leellenőrizni az ingatlan házszámát, az épület jelét, a lakás ajtószámát, hogy az a közterületen, a társasház udvarán, a lépcsőházban jól látható helyen van-e kihelyezve, olvasható-e! Amennyiben nem jól olvasható, vagy nincs kihelyezve, szíveskedjenek azt megjavítani, pótolni annak érdekében, hogy a számlálóbiztosok azokat a címeket, ahonnan nem érkezett online adatszolgáltatás, sikeresen be tudják azonosítani, és fel tudják keresni az ott lakókat! 

Ugyanezt kérjük a külterületi ingatlanok vonatkozásában is. Ahol még nem állapították meg a házszámot, ott szíveskedjenek a helyrajzi számokat jól láthatóan, olvashatóan kihelyezni a kerítésre. E kötelezettséget egyébként jogszabály is előírja az ingatlantulajdonosok számára.

Aki külföldön tartózkodik, vagy betegség miatt akadályozott, november utolsó hetében, november 20−28. között kell jelentkeznie pótösszeírásra az e célra kijelölt körzetekben.

Mennyi időt vesz igénybe a népszámlálás?

Online kitöltés esetén kb. húsz percet, míg a személyes interjú nagyjából fél órát vehet igénybe. A kérdéssor és a kitöltéshez szükséges idő függ attól is, hogy valaki egyedül él-e, vagy az egy címen lakó több személy – például a gyermekek – vonatkozásában is ki kell-e azt tölteni.

Ha nincs otthon számítógép...

•  Ügyfélfogadási időben a Városháza alagsorában, valamint a Szent István úton lévő Lakossági Kapcsolattartó Osztályon,

•  a ménfőcsanaki, gyirmóti önkormányzati kirendeltségeken,

•  nyitvatartási idejük alatt a Család- és Gyermekjóléti Központ irodáiban,

•  kedden, szerdán, csütörtökön 8−16 óráig az Újvárosi Művelődési Házban, 

•  mindennap 13−18 óra között a Baross Gábor út 4. szám alatt lévő könyvtárban online is kitölthetik a népszavazási kérdőívet.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában