Ország-világ

2016.04.16. 12:45

Szerzők az ismeretlenből

Kik döngetik a kiadók sikerlistáit? Kiből lesz jó könyvszerző? Hogyan lesz egy ismeretlen író könyvéből bestseller? A slágerkönyvekről Nyáry Krisztián írót, kiadóigazgatót kérdeztük.

Kancsár Tímea

Több pénzt hoznak a bestsellerek


Az irodalmi könyvek közül a szépirodalomból rövid távon nem fogy olyan sok, de tartósan ott tud lenni a piacon. Sok év alatt akár még nyereséget is termel a szerzőjének és a kiadójának. A bestseller típusú könyvek sokkal nagyobb számban jönnek ki, de ezeknek a befektetett pénz miatt hamar nyereséget kell termelniük. Ezek alapvetően szórakoztató típusú könyvek, idényjellegűek, gyorsan változnak az igények. Míg a Magvetőnél szépirodalmat, addig az Athenaeumnál inkább ezeket a típusú könyveket adják ki.

– Kiből lesz jó könyvszerző? – [namelink name="Nyáry Krisztián"] irodalomtörténészt, írót faggatjuk.


– Kérdés, hogy amit kínál, találkozik-e a kereslettel, eltalálja-e a közönség várakozásait a szöveg. Csak jó anyagra lehet jó marketinget építeni – tudjuk meg. A Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója  továbbá elmondja: – Európa legismertebb öt magyar írója között szerepel [namelink name="Dragomán György"], ebből a generációból említhetem Grecsó Krisztiánt, Cserna Szabó Andrást. Tíz évvel ezelőtt még ők is a pályájuk elején járó fiatalok közé tartoztak, nálunk kezdtek, ma pedig a középgeneráció képviselői, az első kötetes fiatalok számára példaképek. A legszebb példa leghűségesebb és legsikeresebb írónk, Esterházy Péter. 35 kötete jelent meg nálunk.


– A kiadók sikerlistái az eladás alapján alakulnak – mutat rá Nyáry Krisztián.

 

Nyáry Krisztián

Nyáry Krisztián

– Kétféle számmal mérjük a sikert: az eladott példányszámokkal, másodsorban a szerzőt kitüntetett díjak és elismerések számával. Természetesen nálunk is alapvető követelmény, hogy a könyv tartsa el önmagát. Bizonyos értelemben ilyen presztízsbefektetés a verseskötet is, amely most nagy örömömre egyre népszerűbb a slam poetry sikerének köszönhetően. Amióta Magyarországon verseskötet-kiadás van, nagyjából kétszáz éve, tudjuk, nagy nyereséget nem lehet velük termelni. József Attila, Vörösmarty Mihály és Pilinszky János mind arra panaszkodott, hogy ezer példánynál többet nem tudott eladni egy-egy kötetéből. Most az olvasószerzésnek, kiemelésének egy nagyon jó eszköze, mert aki verset olvas, az regényt is vásárol. Kulturális misszió.


 – A tehetségek gondozása és új szerzők felkutatása kiemelt feladata a kiadónak. Évente nyolcvan új könyvet adunk ki, ezekből húszra tehető az első kötetesek, illetve fiatal szerzők száma – avat be Nyáry Krisztián. Az Így szerettek ők: magyar irodalmi szerelmeskönyv írója hozzáfűzi, alapvető érdekük, hogy a szerzőikkel együtt ne öregedjenek meg az olvasóik, utánpótlásra folyamatosan szükség van. A szerzők egy része a teljes ismeretlenségből küld, vagy az utcáról visz be hozzájuk kéziratot.

 

A kiadók általános sikerlistáit főként az eladási számok alakítják. Fotó: Bertleff András

A kiadók általános sikerlistáit főként az eladási számok alakítják. Fotó: Bertleff András

– Őszinte leszek, nagyon kevésből születik könyv, hiszen az írás egy érési folyamat. Ritka, hogy valaki sehol nem publikált korábban, de rögtön egy nagyregénnyel vagy egy novelláskötettel érkezik. A szerzők másik részét mi magunk kérjük fel. A kollégákkal figyeljük a nyomtatott és elektronikus folyóiratokat és egyéb közléseket, például a blogokat is. Látszik ugyanis, hogy ki tehetséges. Most van is egy ilyen könyvünk. Szaniszló Judittól a Beenged című kötet. A szerző bloggerként vált ismertté, közönségére már lehetett építeni. A könyv is a blogszövegekből állt össze – mondja a szakember.


Elárulja: – Naponta három-négy kézirat érkezik a kiadóhoz. Belső szabályunk, hogy a szerkesztőkkel elosztjuk magunk között. Ha már egyvalamelyikünk nemet mond az írásra, akkor nálunk nem lesz belőle könyv – bízunk egymás ízlésében. Igent pedig közösen mondunk.

 

Sikerlisták


A Líra Könyv Zrt. márciusi összevont általános sikerlistájának első tíz helyezettje: 1. Johanna Basford: Titkos kert, 2. Röhrig Géza: Az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit, 3. A magyar helyesírás szabályai, 4. Johanna Basford: Bűvös erdő, 5. Pozitív megerősítések színező, 6. Johanna Basford: Kincses óceán, 7. Oriana Fallaci: A harag és a büszkeség, 8. Johanna Basford: Titkos kert – képeslapkönyv, 9. Lee Child: Néma város, 10. Szabó T. Anna–Lackfi János: Verslavina – A nő meg a férfi. A Magvető Kiadó toplistásai többek között: Esterházy Péter: A bűnös, Dragomán György: Oroszlánkórus, Bartis Attila: A vége, Réz Pál: Bokáig pezsgőben – hangos memoár A Libri irodalmi listájának élén: 1. Laurelin Paige: Rád találtam – Forever With You – a fixed-sorozat záró kötete, 2. Gárdos Péter: Hajnali láz, 3. Borsa Brown: Az Arab – Szenvedély és erotika a Kelet kapujában, 4. E. L. James: Grey – A szürke ötven árnyalata Christian szerint, 5. Ken Follett: Veszélyes gazdagság, 6. Borsa Brown: Az Arab szeretője,  7. Paula Hawkins: A lány a vonaton, 8. Meredith Wild: Rád kattanva 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában