Ország-világ

2019.04.06. 09:00

Ömlesztve kapták a leveleket, pedig be is ment volna értük

Két hétig nem jött levél, majd egyszerre megérkezett az összes, ömlesztve. ,,Miért nem jelezték legalább, hogy nem jön postás?" - kérdi győri olvasónk. ,,Be is mentem volna a leveleimért személyesen." A posta az általános munkaerőhiánnyal felel, ami szerinte nem rontja a munka minőségét.

Laczó Balázs

Bő egy éve is beszámoltunk arról, hogy a Magyar Posta toborzással keresi a munkatársakat, Győr környékén is tartottak tájékoztatót: például Téten, Győrladaméron, Gyömörén. A probléma nem szűnt meg. 


– A győri belvárosban lakom és még a március tizenötödikei hosszú hétvége előtt, két héten át egyetlen levelet, számlát sem kaptunk – panaszolta egy hölgy. – Ugyanakkor az SMS megjött a szolgáltatótól, amiben figyelmeztettek a fizetési kötelezettségre. Egyszer csak az ünnep előtti napon egyszerre dobtak be körülbelül tizenöt levelet. Leginkább a kézbesítőt sajnáltam – mondja –, akire ez a teher rászakadt. Értem én, hogy postáshiánnyal küzd a társaság, de szeretném kérni, hogy ilyenkor tegyenek ki egy plakátot, valahogy hozzák a tudomásunkra: pár hétig szünetel a kézbesítés. Ha tudom, bemegyek a hivatalba, hogy személyesen vegyem át a leveleket.

 

Keresik a munkaerőt, tájékoztatókon és újsághirdetésekben, ma is kevés a postás. Fotó: Bertleff András

Keresik a munkaerőt, tájékoztatókon és újsághirdetésekben, ma is kevés a postás. Fotó: Bertleff András


Továbbítottuk a felvetést, a posta nem ígérte, hogy a jövőben a fenti javaslat szerint jár el, s azt felelte: a konkrét panaszt ilyen módon nem tudják megvizsgálni. Általában viszont beszéltek a postáshiányról és a gyakorlati okról. 

„A hosszú hétvégét megelőzően Győrben a szolgáltatók és az önkormányzat azonos időszakban adták fel számlaleveleiket, ami miatt egy ügyfél egyszerre több küldeményt is kaphatott rövid időn belül – felelték írásos válaszukban, bár a felvetés nem pontosan erről szólt. 


„A Magyar Posta, hasonlóan más nagyvállalatokhoz, munkaerőhiánnyal küzd. A munkaerőhiány munkakörönként eltérő és földrajzilag nem kiegyenlített, a nyugat-dunántúli megyékben sajnos magas a fluktuáció, ami a postai kézbesítőket is érinti – közölték. A kézbesítő – mint hangsúlyozták – Győrött is hiányzik, „az állásokat meghirdettük a helyi lapokban, valamint a közösségi oldalakon is végzünk toborzást. A munkaerőhiány azonban nem befolyásolja a postai szolgáltatások teljesítését, azt a postai munkatársak elvégzik" – szögezték le. 


Koncentrálnak a munkaerő-megtartásra is, „így a bérfejlesztéseknél hangsúlyt kaptak azok a munkakörök, amelyeknél érezhetőbb a munkaerő-probléma. A szakszervezetekkel kötött, 3 éves bérmegállapodásban magasabb volt az átlagos emelés mértéke a végrehajtásban dolgozóknál, mint az irányításban. Idén a vállalat 30 ezer munkavállalója közül 23 ezernek átlagosan 10 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben emelkedik a bére."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában