Ország-világ

2017.07.01. 09:17

Keressük a legnépszerűbb pincéreket a megyében!

A Kisalföld szeretné megtalálni és bemutatni Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye korrekt, munkájukra mindig adó pincéreit. Mostantól várjuk Olvasóink jelöléseit.

Szeghalmi Balázs

Milyen a jó pincér? - szögeztük a kérdést Kovács-Bezselics Renátának és Kálló Lászlónak, a Krúdy-iskola szaktanárainak. A Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum két oktatója éveken át dolgozott pincérként, Kálló László a mai napig "besegít" a felszolgálásba egy nádorvárosi étteremben hétvégenként.


"A szakmát meg lehet tanulni, de vallom, hogy pincérnek születni kell. Gundel Károly mondta, hogy a pincér mindig legyen mosolygós. Igaza volt, aki nem képes erre, az maradjon vendég" - kezdte Kálló László. "Aki nem tud bánni az emberekkel, visszahúzódó személyiség, kevés örömét leli majd a szakmában. A vendégek pedig folyamatosan elégedetlenek lesznek vele" - vette át a szót Kovács-Bezselics Renáta.

Olvasóink szavazatai döntenek


Ahhoz, hogy megtaláljuk a legkedveltebb pincéreket, Olvasóink ajánlásait kérjük. Küldjék el a pincér nevét, pár soros jellemzés kíséretében. Tüntessék fel, hol dolgozik. A jelöléseket az [email protected] email címre várjuk július 14-ig. A pincéreket július közepén mutatjuk be a kisalfold.hu-n. A versenyt Olvasóink szavazatai döntik el.


A nyolc óra valóban nyolc óra


A pincér munka élen jár a hiányszakmák között. Különösen nyár elején küzdenek a pincérekért az éttermek, elég rápillantani az álláshirdető rovatunkra. Minden nyugat-dunántúli vendéglátóhelyen átlagosan kettővel kevesebb pincér dolgozik a szükségesnél. Rengeteg hazai pincér megy el Ausztriába, Németországba. A cikk szerzőjének friss tapasztalata, hogy Bécstől közel 90 km-rel nyugatra, Melkben minden második pincér magyar.


"Nem csak a magasabb fizetések miatt vándorolnak el a pincérek. Ausztriában biztosan bejelentik őket, a munkaidő fix. Ott a nyolc óra valóban nyolc óra, a konyhák 22 órakor általában zárnak. Más kérdés, hogy munkaidőben kinn is rengeteget kell dolgozni" - mondta Kálló László. A Krúdy szaktanára hangsúlyozta: "a jó pincér mindig segítőkész. A túlhajszoltság nem mentség a félvállról vett munkára".


Nem bonyolult a titok


"A felkészült pincér elejétől végig ismeri az étlapot. Akkor is, ha szezonálisan változnak a fogások. A séf ajánlatára érdemes felhívni a vendég figyelmét. A korrektség ott kezdődik, hogy nem a legdrágább ételt, hanem a legfinomabb vagy a legnépszerűbb fogásokat ajánlja. A becsületesség, a diszkrétség, a pontos rendelésfelvétel hosszútávon kifizetődik" - hallottuk Kovács-Bezselics Renátától.


Kovács-Bezselics Renáta és Kálló László vallja, hogy a jó személyiségű pincéreket kedvelik a vendégek. "Ismerek olyan kollégát, aki gyakran elfelejt ezt-azt kivinni. Az étterem törzsvendégei mégis nagyon szeretik, mert remek ember" - zárta szavait Kálló László. Úgy tűnik, ennyi a titok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában