Ország-világ

2017.08.22. 09:10

A BKK ellenében az etikus hackernek adott igazat a bíróság

Az ügyészség helyt adott az engem védő Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje által tett panasznak az ügyemben, ezáltal nem tekintenek a továbbiakban gyanúsítottnak, felmentettek - írta a bűncselekménnyel vádolt fiú.

Hatalmas botrány kerekedett abból az ügyből, amikor is egy 18 éves etikus hacker feltárta, hogy egy hibának köszönhetően átírható az online bérlet ára, így annyiért vehet bárki bérletet, amennyiért nem szégyell. Miután ezt jelentette a BKK-nak, a fiú ellen feljelentést tett a T-Systems Magyarország Zrt.


Hétfő este a ">Facebookon osztotta meg az ügy fejleményeit, amit változtatás nélkül közlünk.

Az ügyészség helyt adott az engem védő Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje által tett panasznak az ügyemben, ezáltal nem tekintenek a továbbiakban gyanúsítottnak, felmentettek.


Az ügyészség megállapította, hogy a célom valóban és nem cáfolhatóan a biztonsági rés feltárása és ennek közlése volt a BKK felé, amelyet két e-mail címre is megtettem, de erre választ nem kaptam. Megállapították, hogy ahhoz, hogy kétséget kizáróan meggyőződjek a rendszerhibáról, szükséges volt a vásárlás befejezése; továbbá azt is, hogy a cselekményem vezetett ezen informatikai rendszer olyan módon történő kijavításához, mely kizárja a hasonló cselekmények kivitelezését a továbbiakban; a fentiek alapján pedig azt, hogy cselekményem nem veszélyes a társadalomra, mely a bűncselekmény megállapíthatóságának törvényi előfeltétele. Emellett megállapították, hogy a bejelentésem közérdekű bejelentésnek minősül (ami büntethetőséget kizáró ok), mivel olyan körülményre hívta fel a figyelmet, melynek orvoslása a közösség érdekét szolgálja, de mivel cselekményem a társadalomra való veszélyesség hiánya miatt alapból nem minősül bűncselekménynek, ezt a továbbiakban nem vizsgálták.Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bármilyen módon a segítségemre volt, a segítségemre szeretett volna lenni, akár csak egy kedves szóval mellettem állt. Meg szeretném köszönni a rengeteg felajánlást, továbbá külön a TASZ ingyenes jogsegélyét is. Úgy gondolom, hogy a rengeteg támogatás, segítség, mellettem való kiállás nélkül nem lettem volna képes ennyire erős maradni a legnehezebb helyzetekben is. Volt, hogy egy-egy egyszerű hozzászólás adott erőt, derített jobb kedvre. Köszönöm szépen mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában