Ország-világ

2015.09.22. 09:40

28 év börtönt kapott a gyilkos mogyoróvajért

A mogyoróvaj miatt hat évvel ezelőtt súlyos szalmonellajárvány tört ki. 9 ember meghalt, 714 kapott ételmérgezést. A tulaj 28 év börtönt kapott.

Huszonnyolc év börtönbüntetésre ítélték egy amerikai mogyoró-feldolgozó vállalat egykori tulajdonosát a kilenc ember halálát és több száz megbetegedést okozó, hat évvel ezelőtti szalmonellajárvány okozása miatt.

Ez az eddigi legsúlyosabb büntetés, amelyet az Egyesült Államokban szabtak ki ételmérgezéssel összefüggésben.

A tömeges szalmonellafertőzések 2008-2009-ben történtek 46 szövetségi államban. Fertőzött mogyoróvaj fogyasztása miatt 9-en haltak meg, 714 ember kapott ételmérgezést, közülük 166-ot kellett kórházba szállítani.

A szennyezett termékek nem közvetlenül a fogyasztókhoz, hanem olyan cégekhez kerültek, amelyek különféle termékek (például keksz, müzli, édesség és jégkrém) gyártásához használták fel összetevőként a mogyoróvajat.

A szalmonellajárvány nyomán az Egyesült Államok történetének legnagyobb élelmiszer-visszahívását rendelték el a hatóságok, több mint 2000 terméket vontak vissza az áruházak polcairól.

Brit, dán, holland, ír és német vállalatokhoz került termékeket is vissza kellett hívni a piacról. A járvány miatt az egész mogyoróvaj-iparág nehéz helyzetbe került: a megrémült fogyasztók minden mogyoróvajas terméktől elfordulnak.

Stewart Parnell, a Peanut Corporation of America mogyoró-feldolgozó vállalat egykori tulajdonosa és a cég kereskedőjeként dolgozó öccse, Michael Parnell ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat.

Az ügyészség szerint mindketten tudtak róla, hogy cégük szalmonellabaktériummal szennyezett mogyoróvajat adott el, és hamisította a baktérium jelenlétét igazoló laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

Judge W. Louis Sands bíró a hétfői ítélethozatalkor indoklásában azt mondta, hogy Stewart Parnell merő nyereségvágyból tette ezt. A 61 éves Stewart Parnell 28 év börtönbüntetést kapott, 56 éves öccsét, Michael Parnellt húsz év szabadságvesztésre ítélte a bíró, illetve egy volt élelmiszerellenőr öt év börtönt kapott.

A vádhatóságok életfogytig tartó börtönbüntetést kértek Stewart Parnellre, öccsére pedig 24 év szabadságvesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában