Megrögzött antiszemitizmus

2024.02.07. 08:17

Egy belső levelezés során a Jobbik elnöke cionistabérencnek nevezte Orbán Viktort

Az Origo arról ír, hogy Gyöngyösi Márton ismét súlyosan zsidóellenes kijelentéseket tett egy 2020-as jobbikos levelezés során.

MW

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Újabb megdöbbentő tények cáfolják a Jobbik évek óta hangoztatott úgynevezett néppártosodásának, illetve konzervatív fordulatának hitelességét. Az Origo birtokába került belső levelezésük ugyanis változatlanul a régi idők otromba antiszemitizmusát mutatja. 

Az e-mail-váltás 2020. január 9-én, Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke között zajlott. A Jobbik vezérkara azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit.

Gyöngyösi Márton a készülő közlemény szövegéhez fűzött észrevételei egyikeként szó szerint a következőket írta Stummernek:

Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionistabérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni.

A Jobbik jelenlegi elnöke tehát a párt belső levelezésében

Orbán Viktor miniszterelnököt olyan sértőnek szánt megjegyzésekkel illette, amelyeket csak a szélsőséges antiszemita, zsidógyűlölő körökben szokás hangoztatni.

(Gyöngyösi minden bizonnyal a Chábád Lubavics ortodox zsidó mozgalomra utalva emlegetett szektát.)

Fontos ismételten rögzíteni, hogy ezt a botrányos mondatot azok után írta le Gyöngyösi, hogy számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy ők már nem antiszemiták, arra hivatkozva, hogy megváltozott az álláspontjuk. A 2020. januári elektronikus levélből idézett mondat azonban romba dönti a Jobbik vezetőinek, legfőképp a párt elnökének a szavahihetőségét, amikor az antiszemitizmus elítéléséről beszél – jegyzi meg az Origo.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Izrael budapesti nagykövetsége reagált Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentésére

A Jobbik elnökének újabb antiszemita megnyilvánulása került nyilvánosságra: egy levelezésben Orbán Viktor miniszterelnököt zsidóellenes kijelentésekkel támadta. A politikus a kiszivárgott levelezés szerint „cionista bérencnek” nevezte a kormányfőt. A Magyar Nemzet megkeresésére Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman reagált Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban.
 „Még egy újabb bizonyíték a Jobbik valódi természetére” – közölte a lapnak válaszolva Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete. 

A diplomatát annak kapcsán kérdezték, hogy az Origo egy 2020-as belső levelezést hozott nyilvánosságra, amelyben Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke újabb antiszemita kijelentést tett, ezúttal Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozóan. A 2020. január 9-én történt e-mail-váltás Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori elnöke között zajlo
Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni

– írta Gyöngyösi Márton a levélben.
A Jobbik vezérkara éppen azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban” megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit.

Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban a David Pressman vezette amerikai nagykövetség részére is küldött megkeresést a Magyar Nemzet, azonban onnan még nem érkezett válasz.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában