Szlovákiai választások

2023.09.30. 07:51

Tárnok Balázs: kulcskérdés, hány felvidéki magyar járul még este tízig az urnákhoz

Megkezdődött a voksolás reggel hét órakor Szlovákiában, ahol előrehozott parlamenti választásokat tartanak.A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője szerint "a magyar pártnak, a Szövetségnek komoly esélye van, hogy bekerüljön a szlovák parlamentbe." Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója, alkotmányjogász véleményes szerint a Szövetség előnye az lehet, hogy konkrét beruházásokról, fejlesztésekről beszélt a kampányban.

MW

Kampányol a Forró Krisztián vezette Szövetség

Forrás: Szövetség - MKP Platform/Facebook

Tárnok Balázs: kulcskérdés, hány felvidéki magyar járul még este tízig az urnákhoz 

Országosan magas a részvétel a szombati, előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában, ezért kulcskérdés a választás kimenetele és a felvidéki magyar politizálás szempontjából, hogy hány felvidéki magyar adja még le a voksát urnazárásig - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az M1 aktuális csatornán. 

A műsorba Dunaszerdahelyről bejelentkező Tárnok Balázs azt mondta,

 Szlovákiában sorsdöntő választás zajlik, amelyen akár az országos szintű etnikai alapú politizálás is múlhat. 

Közölte: ahhoz, hogy biztosan legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, az kell, hogy minél több - lehetőleg minden szavazásra jogosult - felvidéki magyar vegyen részt a választáson, s adja le a szavazatát este tíz óráig. 

Utalt arra, hogy az elmúlt hetekben Szlovákia történetének legagresszívebb kampánya zajlott le, ami magyar szempontból kedvezőtlen hatással járt: magas részvételt hozott. 

Közölte: 

egyelőre a magyarok lakta vidékeken a részvétel ráadásul alacsonyabb az országos átlagnál. 

Ezért fontos, hogy az utolsó órákban minél több magyar menjen el voksolni, gondoskodjon így a magyar érdekek parlamenti képviseletéről - hangoztatta. 

Tárnok Balázs elemzése szerint

 az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség bejutásához legalább olyan - vagy magasabb - részvételi arány szükséges, mint az országos átlag. 

Azt mondta, jelenleg megjósolhatatlan, melyik szlovák párt - a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) vagy Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a liberális Progresszív Szlovákia (PS) - végez az első helyen, de szinte biztosan komoly versenyfutás lesz e két párt között, míg harmadik erőként a korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini pártja, a szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) jelenhet meg. Utóbbi "királycsináló" is lehet - fűzte hozzá. 

Közölte: a választások előtt mintegy 25 százalékos volt a bizonytalanok aránya, a részvételi adatokból pedig az látszik, hogy jelentős részük döntött és elment szavazni. Rajtuk múlik, milyen kormánya lesz Szlovákiának - értékelt. 

Azt mondta,

 sok múlik a három legerősebb párt támogatottságán és a bejutási küszöbön "táncoló" pártok eredményén a választás végkimenetelében. 

Bartal Tímea pozsonyi tudósító a műsorban szintén Dunaszerdahelyről bejelentkezve közölte: bár hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra a részvételi adatokat, az újságírókhoz eljutott eddigi információk szerint a szlovákok lakta, illetve szlovák többségű területeken kifejezetten magas a részvétel, 

míg a magyar járásokban alacsonyabb - eddig nagyjából csak 40 százalék körüli. 

Hozzátette: Dunaszerdahely és Komárom környékén valószínűsíthetően sok magyar még nem szavazott. 

Azt mondta, az országosan várható magas részvétel azt is jelentheti, hogy akár 160 ezer szlovákiai magyarnál is többnek kellene leadnia a voksát a magyar párt parlamentbe jutásához. Éppen ezért a következő órákban a magyar érdekképviselet érdekében sok magyarnak kellene elindulnia a szavazóhelyiségek felé. 

Bartal Tímea közölte: két szavazókörben rendkívüli események miatt meg kellett szakítani szavazást, ezért ezeken a helyszíneken csak éjjel háromnegyed tízkor zárnak. Ez azt is jelenti, hogy 22:45-ig semmilyen részeredmény nem várható, az előzetes végeredmény pedig várhatóan éjfél után derül csak ki - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is szavazásra buzdítja a felvidéki magyarságot közösségi oldalán:

M1-tudósító: negyven perccel meghosszabbodik a kampánycsend

Negyven perccel később, szombaton 22 óra 40 perckor ér véget a kampánycsend az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, mert egy vidéki település szavazókörében rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, emiatt szünetelt a szavazás - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában. 

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba hangsúlyozta, hogy a szavazókörök az egy vidéki szavazókörön kívül továbbra is este tíz óráig tartanak nyitva. 

A részvételi adatokat ismertetve arról számolt be, hogy

 délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít. 

Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből egyelőre nincsenek kiugró adatok - mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba. 

Meglátása szerint 

a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek. 

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutás esetén fontos szereplője, stabil tényezője lehetne a kormánykoalíciónak. 

A közvélemény-kutató intézetek legutolsó mérései alapján a szociáldemokraták és a progresszívek szoros versenyére és eredményére számítanak, fölényes győzelem egyik oldalon sem várható - mondta. 

Bartók Csaba kitért arra is, hogy 

incidens eddig sehol sem történt, a rendet 6500 rendőr felügyeli. 

Az Új Szó című szlovákiai magyar hírportál szerint az egyik pozsonyligetfalui (Petrzalka) szavazókörben lett rosszul a választási bizottság egyik tagja.

Tárnok Balázs: a Szövetségnek komoly esélye van, hogy bekerüljön a szlovák parlamentbe

Amennyiben a Szövetség bekerül a szlovák parlamentbe "kormányalakításnál ebben az esetben könnyen válhatnak a mérleg nyelvévé, azonban nem biztos, hogy célszerű lenne számukra a kormányzati pozíció" – mondta Tárnok Balázs a Magyar Nemzetnek. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a szlovákiai választások két legesélyesebb pártja a Robert Fico által vezetett Smer, valamint a Progresszív Szlovákia. A mandátumok illetően egált mutatnak a becslések, mind a Smer, mindpedig a PS-nek 30 mandátumot jeleztek. Ez önmagában nem elegendő, összesen 76 szék szükséges a szlovák törvényhozásban a többség megszerzéséhez, ezért mindkét félnek koalíciós kormányzásra kell készülnie. 

Amennyiben a Szövetség eléri szombaton a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékot, akár kormányzati pozícióba is kerülhet.

A kutató a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a felvidéki magyarok szempontjából három lehetséges választói út létezik. Az egyik az, hogy távol maradnak a választástól. A közöny ugyanis a legnagyobb ellenfele az szlovákiai magyar pártnak. A másik lehetőség hogy szlovák pártra, a harmadik pedig az, hogy a Szövetségre, a legnagyobb magyar pártra szavaznak.

Van még két formáció, amely magyarok képviseletére jött létre, de annyira alacsony a támogatottságuk, hogy gyakorlatilag mérhetetlenek

– részletezte. Hozzátette: ha egy választó magyar formációra szavazna, a Szövetség az egyetlen racionális döntés, ugyanis kizárólag neki van esélye bejutni a parlamentbe. 

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy hiába szavaznak a magyarok szlovák pártokra, azok nem tudják, és nem is akarják képviselni a magyar érdekeket, mert elsősorban ők is a saját, többségi választóiknak kedveznek a parlamenti munka során.

A magyarok így érdekképviselet nélkül maradnak, függetlenül attól, hogy néhányan szlovák pártra szavaznak

– mondta Tárnok Balázs. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Megkezdődött a voksolás

Megkezdődött a voksolás szombaton reggel hét órakor Szlovákiában – közölte az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

Bartók Csaba a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: 

az országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.

A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátumot osztanak szét – ismertette.

PANDY Péter
A Királyhelmeci Gimnáziumban kialakított szavazóhelyiség az előrehozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án
Fotó: Vajda János / Forrás: MTI

Kiemelte: reális esélye a magyarok, illetve a magyar-szlovák vegyespártok közül a parlamentbe jutásra kizárólag az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek van, amelyet a kampánycsend előtti utolsó napok felmérései 3,5-5,4 százalék közé mértek.

A tudósító úgy fogalmazott: Szlovákiában 2020-hoz hasonlóan kormányváltó hangulat van és magas részvételi arányra számítanak. Az előrejelzések szerint a részvétel elérheti a 70 százalékot is, ami azonban a kis pártoknak nem kedvez – jegyezte meg.

Ezért mozgósított intenzíven a Szövetség is, hogy a déli régióban megszólítsa a bizonytalan szavazókat annak érdekében, hogy sok év parlamenten kívüliség után legyen hangja a szlovák törvényhozásban a leszakadó, magyarok által lakott régióknak is. Parlamentbe jutásuk esetén a magyarok fontos résztvevői, stabil tényezői lehetnek a kormánykoalíciónak – tette hozzá a tudósító Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét idézve: "minden voksra szükség van".

A szlovákiai előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatosan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán posztolt. 

Lomnici Zoltán: a Szövetség előnye az lehet, hogy konkrét beruházásokról beszélt a kampányban

Az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség előnye az lehet, hogy konkrét beruházásokról, fejlesztésekről beszélt a kampányban – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója, alkotmányjogász, az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint 

a Forró Krisztián által vezetett, helyhatósági szinten tapasztalt politikusokkal rendelkező Szövetség a valós problémákról, az embereket érintő kérdésekről beszélt a kampányban, ellentétben a progresszív oldallal.

Szerinte a kampány felfokozott érzelmek között zajlott. A szlovák belpolitikában olyan ellentétek alakultak ki, amelyek tükrözik az elmúlt négy-öt év belpolitikai helyzetét – mondta. Ezért reálisnak tartja azt a felvetést, hogy a Szlovákiában élők szeretnék, ha kiszámítható, biztonságos, nyugodt időszak következne.

Ennek az igénynek az utóbbi hetekben kampánytémává vált migráció veszélye adhat kézzelfogható keretet – mondta az alkotmányjogász. Hozzátette: 

a szlovákok is látják, hogy a begyűrűző illegális migráció a bűnözést, az asszimilációs feszültségeket, a szociális ellentéteket teremti meg.

Arról is beszélt: a demográfiai térképek azt mutatják, hogy a déli-délkeleti régió sűrűn lakott a magyar kisebbség által, ennek elégnek kell lenni ahhoz, hogy a magyarokat komolyan vegyék, és ahhoz is, hogy tudják: a régió szempontjából kulcskérdés a magyarok hozzáállása.

Emellett elégnek kell lenni arra is, hogy bejuttassák a Szövetséget, az egységes magyar pártot, és képviselettel rendelkezzen nemcsak a magyar kisebbség, hanem a déli-délkeleti régió lakossága is

 –  vélekedett.

Ifj. Lomnici Zoltán megjegyezte: 

a választási eredmény éjfél körül derül ki, de fontosnak nevezte, hogy a választók közül senki ne "dőljön be" az előzetes közvélemény-kutatásoknak.

Rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba azt mondta, hogy rekord levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetésvégrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a többezer résztvevő számára.

FORRÓ Krisztián
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke nyilatkozik a sajtónak a nagymácsédi községi hivatal előtt, miután leadta szavazatát az épületben kialakított szavazóhelyiségben az előrehozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

Elhangzott, hogy 

az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.

Felidézte, hogy a legutóbbi parlamenti választáson – amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott – 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán–orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.

Hozzátette: 

a déli-dél-keleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.

Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak "gond nélkül" meg kellene szereznie a szavazatok 5 százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nem csak szélsőséges szlovák körökből drukkolnak, hanem "a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják".

A Szövetség képviselői ezért mozgósítottak az utolsó percig az ukrán határtól Pozsonyig – fogalmazott a tudósító.

A szlovák előrehozott parlamenti választáson este tíz órakor zárják az urnákat, az első részeredmények éjfél körül várhatók.

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány, mint legutóbb

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előrehozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve – jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.

Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a Parlamentbe - mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség "kormánytényező is lehet," mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Bartók Csaba elmondta, hogy 

az első választási részeredményeket várhatóan este tíz óra után, az urnazárásokat követően közli majd az országos választási bizottság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában