Ország-világ

2017.07.12. 15:06

Még nem találták meg a több mint 100 kilós színarany érmét, de legalább két embert már letartóztattak

A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

A berlini rendőrség letartóztatott legalább két embert a 100 kilogrammos, több mint 3,7 millió euró (1,1 milliárd forint) értékű színarany kanadai érem miatt, melyet márciusban loptak el a híres berlini Bode Múzeumból.


Szerda reggel több lakást is átkutattak a rendőrök Berlin Neukölln városrészében. "Feltételezzük, hogy a két gyanúsított megegyezik azokkal, akiket a betörés alatt a múzeum biztonsági kamerái felvettek" - közölte Winfrid Wentzel szóvivő.


A házkutatások folytatódnak, a kincset még nem találták meg.


A műkincstolvajok a március 27-re virradó éjjel a múzeum mellett húzódó vasúti hídról másztak be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül.


Behatoltak a múzeum  érmegyűjteményének büszkeségeit bemutató terembe, és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, a 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével. 

 

A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár.

A kanadai állami pénzverdében 2007-benkészült érme a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb aranyérméje volt. 


Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany.


Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében. A juharlevél motívumot azért használják, mert Kanada nemzeti jelképe. 


A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár, az arany világpiaci árfolyama alapján piaci értéke meghaladja a 3,7 millió eurót (1,1 milliárd forint). A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot. 


Az érme intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe,2010-ben állították ki a Bode Múzeumban. A múzeum az érmegyűjteménye mellett főleg szoborgyűjteményéről híres, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő Múzeumsziget része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában