Ország-világ

2017.01.31. 08:01

Nehogy megbüntessék! Kedden lejár a tavalyi matricánk

"Épp most, a shopban vettem meg az autópálya-matricát. Általában nem hagyom az utolsó pillanatokra, minden évben már hetekkel a lejárta előtt beszerzem az újat, de most így alakult" - mondta az M1-es autópálya egyik győri pihenőjénél tegnap a török származású, ám 22 éve Magyarországon élő Metin Kögük.

Cséfalvay Attila

A 2016-os éves országos és a megyei e-matricák ma éjfélig érvényesek, érdemes figyelnie a sztrádát használóknak, szerdától már csak 2017-es matricákkal lehet használni a díjköteles útszakaszokat. Tavaly decemberben lehetőség volt az elővásárlásra, az év utolsó hónapjában ennek köszönhetően 20 ezer országos és 56 ezer megyei e-matricát adtak el. Azóta ez a szám mindkét esetben megtízszereződött, január 26-i adatok szerint 190 ezerre és 530 ezerre nőtt. Az árusítóhelyek tapasztalatai szerint az igazi roham az utolsó nap(ok)ra koncentrálódik. 


A legnépszerűbb matrica


A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint tavaly összesen 349 ezer éves országos e-matricát értékesítettek, ami csaknem 21 százalékkal több volt az előző évinél. A megyei matricákból 1 millió 580 ezret vettek az autósok, 18 százalékkal többet, mint 2015-ben. A legnépszerűbb továbbra is a 10 napig érvényes vignetta, 2016-ban 9 milliót adtak el belőle, a különböző e-matricákból összesen csaknem 13 milliót értékesítettek.


 

Megvette - Metin Kögük hétfőn egy győri benzinkútnál vásárolta meg az éves autópálya-matricát.

Megvette - Metin Kögük hétfőn egy győri benzinkútnál vásárolta meg az éves autópálya-matricát.


Nem lett drágább


A NÚSZ kiemelte, hogy az úthasználati díjak idén sem változtak, nem vezettek be új kategóriákat. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózat viszont bővült január 1-jétől az M86-os autóúttal és az M85-ös autóút tavaly még nem díjköteles szakaszával, így az idén mindkét út teljes hosszában csak e-matrica megváltásával használható. A változás miatt vezették be a Vas megyei e-matricát. 


Érdekesség, hogy tízből hárman már elektronikusan – telefonon vagy számítógépen – vásárolják meg a vignettát az ematrica.nemzetiutdij.hu internetes oldalon keresztül. 

Mennyiért autózhatunk?


Személyautóknál az országos 10 napos autópályadíj 2975, a havi 4780, az éves 42 ezer 980 forintba kerül.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában