Ország-világ

2015.07.08. 15:39

LMP: óriási károkat okozna az állami földek privatizációja

Az LMP szerint óriási károkat okozna és az elmúlt 25 év legsúlyosabb közvagyon-kijátszása lenne, ha az állam valóban privatizálni kezdené a tulajdonában álló termőföldeket.

Az ellenzéki párt álláspontját Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője fogalmazta meg szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, kiemelve, hogy a termőföld olyan stratégiai erőforrás-tartalék, amelyről nem mondhat le az állam.

A politikus ijesztőnek nevezte, hogy a Magosz ezzel szemben korábban többször is felvetette a "vitatott állami földbérletek" magántulajdonba kerülésének előnyeit.

Sallai R. Benedek szerint már a kormányzati kommunikáció is azt kezdi sulykolni, hogy a bérlőknek történő értékesítéssel kell megvédeni az állami földeket, különben azok külföldi kézbe kerülnek.

Az LMP úgy látja, az állami földbérletek eddig is a nagybirtokoknak, valamint olyan a Fideszhez közeli személyeknek kedveztek, akik csak kiegészítő jövedelemként tekintettek a gazdálkodásra, a privatizáció pedig még inkább kirántaná a szőnyeget a vidéken élők talpa alól. Az új tulajdonosoknak ugyanis az állammal ellentétben nem lenne érdeke a helyi gazdaság támogatása, az ott élők munkához juttatása - fejtette ki.

A privatizáció lényege ráadásul az elmúlt 25 évben az volt, hogy egyesek értékteremtés nélkül tehették rá a kezüket a közösre - fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki megjegyezte, az állami földek bérlői egy esetleges kedvezményes hitelprogrammal szinte ajándékba kapnák a köztulajdont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában