Ország-világ

2015.07.27. 14:34

Ellenőriznek a határon: 160 euróba fájhat, ha nincs nálunk személyi

A magyar rendőrség ugyanis a bevándorlási hullám miatt főleg a határ menti régiókban fokozottan ellenőrzi a járókelőket és a sofőröket.

A magyar rendőrség a bevándorlási hullám miatt főleg a határ menti régiókban fokozottan ellenőrzi a járókelőket és a sofőröket - írja a pozsonyi Új szó.

Azt, hogy a határátkelőkön nincsenek ellenőrzések az emberek már annyira megszokták, hogy ha például csak egy hétvégi bevásárlásra ugranak át Magyarországra, nemegyszer nem is viszik magukkal személyi okmányaikat.

Az ORFK a lappal közölte: a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek csak a törvényeknek betartásával mozoghatnak szabadon Magyarország területén. A beutazás pedig csak érvényes úti okmánnyal vagy személyazonossági igazolvánnyal lehetséges.

Hasonló szabályozás érvényes Szlovákiában, illetve minden, a schengeni övezetbe tartozó tagállamban is.

Az ORFK szerint, ha egy uniós állampolgár nem tudja felmutatni rendőri ellenőrzés során a tartózkodási jogot igazoló okmányát, akkor szabálysértési eljárás kezdeményezhető ellene, jobb esetben csak helyszíni bírsággal büntetik.

"A fenti szabálysértés miatt 5000 forinttól (16 euró) 150 000 forintig (484 euró) terjedő pénzbírság, illetve 5000 forinttól (16 euró) 50 000 forintig (160 euró) terjedő helyszíni bírság szabható ki" – tájékoztatott az ORFK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában