Ország-világ

2014.09.11. 09:15

Pistorius nem előre megfontolt szándékkal ölt

A bírónő már kijelentette, hogy Pistorius nem előre megfontolt szándékkal ölt, de gondatlanságból elkövetett emberölésért még elítélhetik. Az ítélethirdetés ugyanakkor akár péntekig is elhúzódhat, sőt, az ítélet időtartamát akár csak hetek múlva közli majd.

A bírónő holnapig - péntekig - berekesztette a tárgyalást.

Gondatlanság



14.26 - A bírónő szerint a gondatlanság esetének sarokköve, ha egy hasonló hátterű, tanultságú ember tettével hasonlítják össze.

Úgy véli, sok minden előidézhette a vádlott viselkedését, például, hogy nem volt rács az ablakon, ami miatt Pistorius félhetett a betörőktől. A mozgáskorlátozottságát is figyelembe kell venni, ami miatt joggal fegyverezhette fel magát.

Masipa szerint azonban még kevesebb időbe telt volna segítséget hívni. A bírónő azt mondja, más lenne a helyzet, ha Pistorius felébred, és lát maga előtt egy alakot, mire azonnal a fegyveréhez nyúl és lő.

A vádlott tudta, hogy vannak az ajtó mögött, és úgy döntött, használja a fegyverét, amihez értett is, mert kapott képzést.

Kevés a bizonyíték



12.52 - Miért nem kérdezte meg a vádlott a barátnőjét, hogy jól van-e? Miért nem hívta a barátnő a rendőrséget, ha nála volt a mobilja?

Nincs elég bizonyíték annak megállapítására, hogy a vádlott szándékosan ölt-e - állapítja meg a bírónő. Miközben Masipa beszélt, Pistorius sírt, mint egy gyerek.

A bírónő szerint a nem-színészkedés bizonyítja, hogy Pistoriusban nem volt emberölési szándék, nem láthatta előre, mi lesz a tette vége.

Szándékos emberölésért tehát nem, a Mirror című brit lap szerint ugyanakkor gondatlanságból elkövetett emberölésért még elítélhetik Pistoriust.

Szünet



11. 50 - A bírónő halasztást kért, 11.30-ig szünetet rendelt el. Pistorius a szünet előtt sírt a padjában.

A szünet után a bírónő elmondta, Pistorius tudta, hol a pisztolya, észlelte az ablak nyitódását, odament a fürdőszobához, így képes volt tudatosan cselekedni, ami szintén kizárja, hogy súlyos mentális gondjai lennének. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Pistorius vallomása ellentmondásokkal teli volt.


Sokféle verzió



10.57 - Masipa többféle verziót ismertet, melyeket Pistorius mondott neki a lövésekről, arról, miért és hogyan lőtt.

A sportoló saját vallomása szerint hallotta a fürdőszobaablak nyitódását, felvette a fegyverét, mert azt gondolta, betörő jár ott. Négyszer az ajtóba lőtt, majd mikor visszatért a szobába, látta, hogy a barátnője nincs az ágyban.

A bírónő elemézse alapján Steenkamp a wc-be zárkózott, vele volt a telefonja is, amit használhatott volna világításnak, mert a villany nem működött. Többet állítani azonban spekuláció volna.

Pistorius többek közt azt mondta, sosem gondolta volna, hogy a wc-ben megölhet valakit, "ha ezt akartam volna, magasabbra céloztam volna".

Kövesse élőben





Összegzés



10.04 - A bírónő szomszédok vallomásait összegezte. Felsorolja, amit biztosan tudunk: sikolyokat hallottak, Steenkamp bezárkózott a fürdőszobába, Pistorius lelőtte, majd rendkívül feldúlt volt azon az éjszakán.

Masipa szerint két okból is óvatosan kell kezelni a tanúvallomásokat: egyrészt aludtak, mikor az eset történt, így nem biztos, hogy hirtelen ébredve minden tisztán maradt meg nekik, másrészt a vallomásaikban összekeveredhet amit átéltek, és amit a médiában olvastak.

Mindenki a helyén



9.27 - Mindenki a helyén, tapintható a feszültség, a terem csendbe burkolózott.

A bíró felsorolta a vádakat. Ismertette, Pistorius megsértette a lőfegyverekellenőrzéséről szóló törvényt, nyilvános helyen kibiztosította a fegyverét, később pedig kilőtt egy kocsi napfénytetőjén át. Később aztán egy étteremben is jó ok nékül sült el a fegyvere. Elmondta, a sportoló hzában is lőfegyvereket találtak.

Sikolyok, lövések



9.20 - Több tanú női sikolyokat hallott a gyilkosság éjszakáján. Barry Roux, a sportoló ügyvédje szerint ha Pistorius ideges vagy zaklatott, ugyanúgy sikít, mint egy nő, így elképzelhető, hogy az ő hangját hallották.

Pistorius volt barátnője, Samantha Taylor is megjelent a bíróságon, ő azt mondta, vele is kiabált kapcsolatuk során a sportoló, azonban soha nem magas, nőies hangon.

Ha betörőnek is hitte, tény, hogy Pistorius lelőtte a barátnőjét. Reeva Steenkamp testét négy lövés érte, valamint sérüléseket szenvedett a szétforgácsolódott ajtódaraboktól, több csontja eltört.

Előzmények


Célegyenesbe fordult [namelink name="Oscar Pistorius"] tárgyalása, a barátnőjét meggyilkoló műlábú futó ügyében szeptember 11-én, csütörtökön hirdetnek ítéletet - írja az Origo.

Március 3-án kezdődött Oscar Pistorius pere, és szeptember 11-én, csütörtökön elvileg megtudjuk, hogy a barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban, Valentin-napon lelövő paralimpiai bajnok futó milyen büntetést kap.

A vizsgálatok szerint Pistorius nem nárcisztikus, nem pszichopata, és nincs a kórtörténetében indokolatlan dühkitörés. Az is kiderült, hogy a futó poszttraumatikus stresszben szenved, és a gyilkosság óta történtek miatt alaposan megnőtt nála az öngyilkosság veszélye is.

Ha bűnösnek találják, 25 évet is kaphat, de ha a bíróság elhiszi, amit ő állít, tehát hogy azt gondolta, betörő van a házban, akkor csak gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélhetik el.

Az ítélethirdetés órákig eltarthat, sőt a Reuters brit hírügynökség szerint előfordulhat, hogy Thokozile Masipa bíró csak pénteken fejezi be azt. A büntetés időtartamát pedig nem fogja kihirdetni, csak három-négy hét múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában