Nagy Zabálók

2010.09.08. 10:57

Puskás: a vérző kacsa története

Várkerület Söröző néven nyitott meg 1986-ban Sopronban a napjainkban Puskás néven emlegetett vendéglátó.


Az ódon ház impozáns bensőt kölcsönöz a sörözőnek, a fa asztalok, berakások és a városról készült régi fotók hangulatos hely benyomását keltik. A Puskás lépést tart a korral, már ha a haladás azt jelenti, hogy a zongoristát (korábban élőzenével szolgáltak) ott jártunkkor hatalmas LCD tévé helyettesítette, amelyen focit néztek a fiatalok.

Az étterem besorolása: Restaurant Puskás Söröző&Pub: II. kategória

Kezdésnek Taschner Irsai Olivért (540 forint/2 dl), ásványvizet (280 forint) és gyömbért (280 forint) rendeltünk. A szénsavast italok olyanok, amilyenek, az Irsai karakteres, könnyed.

Az étlapról vargányakrémlevest (690 forint) választunk parasztsonkával, amelyről kiderült, elfogyott. Szomorúan lapoztunk tovább, a leves, mint első fogás kimaradt a napi étkezésünkből.



A főételek közül a jól hangzó Fertő tavi fogasfilét választottuk, kovászos uborka pesztóval és petrezselymes burgonyával (2150 forint), valamint rozmaringgal tűzdelt kacsamell spárgás rizottóval (2250 forint) kerül az asztalra.

A valószínűleg roston sült fogasfilé íztelen, úgy éreztük, annyi karaktere sincs mint egy hintalónak. A petrezselymes burgonya nem friss, s még annyit tennénk hozzá, mint a szomszéd asztalnál ülő házaspár női tagja, aki az uborkasalátáját mélytányérban (értsd: leveses tányér) kapta: „Ezek sose láttak petrezselymes krumplit." Az étel egyetlen eltalált része, az apró, de csorba edénybe tálalt, hideg pesztó.

A kacsamell rozmaringot nem látott, legfeljebb, amikor a szárnyas még hápogott, és valami okánál fogva beszabadult öreg néne füvészkertjébe, s portyázása közben ráharapott a fűszerre. Sajnos a kacsával ez volt a legkisebb gond: a jó minőségű rizottó alja ugyanis úszott a vérben, a mell pedig nem angolos, egyszerűen nyers.

Tányéron maradt az étel egy része, s pincérünk elmondta, náluk így szokás elkészíteni. Csakhogy: 1. Nem mindenki szereti véresen a szárnyast. 2. Ha valóban így készül, illik jelezni az étlapon. 3. Ha valóban így készül, s nincs jelezve az étlapon, a felszolgáló legyen kedves tájékoztassa a vendéget, mert a Nagy Zabálók jól átsütve, ropogósan szeretik a kacsahúst.

A borlap és az italkínálat láttán nincs kétségünk, a Puskás hangulatos belvárosi söröző, az ételeken lehet javítani. Sokat.

Étterem értékelése

Konyha: a véres kacsa megbocsáthatatlan 6 helyett 3 (értékelés 1-10-ig).

Minden egyéb (felszolgálás, étlap, berendezés, miliő): a hely hangulatos, a csorba tányérok csúnyák 7 (1-10-ig).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!