Táblagép és házimunka kettőse

Nádudvariné Papp Irén gyógypedagógus a figyelem játékos fejlesztésének otthoni, iskolai és óvodai lehetőségeit mutatta be nemrégiben.

Kiss Anikó

A szülők, pedagógusok sokszor panaszkodnak arról, hogy a gyermek figyelmetlen, szétszórt, nehezen koncentrál. Ennek több oka is lehet. A gyermeketkörülvevő környezetnek – szülőnek, pedagógusnak – fontos szerepe van a felismerésben és a fejlesztésben – hangsúlyozta előadásában.


A digitális eszközökkel már nagyon korán találkoznak a kisgyermekek. Ha azt tapasztalják, hogy csupán egy kattintás és máris minden kívánságuk teljesül, a mindennapokban is így akarnak viselkedni. Nem fejlődik megfelelően a finommozgás, a képzelőerő.


 A sok vibráló, digitális inger hatására lefárad az agy, az információfeldolgozás így felszínes lesz. Mindez figyelemkoncentrációs problémákhoz vezethet.

 

A figyelemzavar leküzdésére kaptak hasznos tanácsokat a szülők Nádudvariné Papp Iréntől.

A figyelemzavar leküzdésére kaptak hasznos tanácsokat a szülők Nádudvariné Papp Iréntől.


A szakember bemutatta a figyelemkoncentráció feltételeit. Egyik ilyen a megfelelő éberségi szint. Ez az otthoni tanulás során akkor érhető el, ha pihent a gyermek, ha a délelőtti tanulás után volt egy kis mozgásos kikapcsolódása. 


Motiváció nélkül aligha képzelhető el az iskolai tanulás. Fontos a kíváncsiság felkeltése. Ebben lehet segítségünkre az „érdeklődéstérkép". A gyerek személyiségfejlődése szempontjából a házimunka is meghatározó. 


A gyakran segítő gyerekek ugyanis felelősséget tanulnak, rendszerességhez szoknak, és hasznosnak érzik magukat a családban. 


Az előadó bemutatta, hogy a játékos tevékenységeknek milyen fontos szerepük van a készségfejlesztésben. A játék a gyermeket megtanítja cselekedni, tevékenykedni, önmagán uralkodni, másokkal együtt munkálkodni, egy célra koncentrálni, képességeit másokéval összemérni. 


Az oldott, vidám tevékenység is jól kihasználható a tanulás-tanítás folyamatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!