Pályázati forrás nélkül is folytathatják a munkát

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület tavaly szeptembertől év végéig nyert pályázati támogatást a harminc gyermeket fogadó Mosonmagyaróvári Tanoda működtetésére.

Mészely Réka

A harmadik tanodaprogram zárul az év végén Mosonmagyaróváron. Nagy Sándor projektmenedzser elmondta: 2015 januárjától októberig, 2017 márciusától májusig már fogadtak gyermekeket. A mostani időszak tavaly szeptemberben kezdődött és a hónap végéig kaptak pályázati támogatást. A folyamatosság hiánya gondot okozott, főként a részt vevő gyermekeknek, de a dolgozóknak is. Hiszen így nem könnyű pedagógust találni.


– Már az első tíz hónapos program során megtapasztaltuk, milyen más ezekkel a gyermekekkel foglalkozni, akiknek a családja lakhatási, anyagi és egyéb szociális gondokkal küzd. Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, ugyanakkor szeretetet igényelnek és adnak is. Ezért is döntöttünk a folytatás mellett – hangsúlyozta a projektmenedzser.

 

Ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek a tanodás gyermekek.

Ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek a tanodás gyermekek.


A Családok Átmeneti Otthona fogadta be a tanodát, ahol hétköznapokon 14–18 óra között harminc diákot három pedagógus nevel (számos intézményen kívüli programot is szerveztek számukra). A gyermekek fele az átmeneti otthon lakója. Nagy Sándor arról is beszámolt, hogy a bemeneti és kimeneti mérések több mint tízszázalékos fejlődést mutatnak a tanodásoknál.


– A statisztikai adatok alapján egyre magasabb a különleges gondoskodást igénylő gyermekek száma. Örülök a tanoda működésének, ha mód van rá, ezt folytatni kell – vette át a szót Árvay István polgármester. A mosonmagyaróvári képviselő-testület hamarosan dönt arról, hogy az átmeneti időszakban (amíg újra pályázati pénz nem érkezik a működtetésre) támogassák a tanoda fennmaradását.


– A tanoda tanít, nevel. Nevel bennünket is, a társadalom felnőtt tagjait – vélekedett Pető Péter, a megyei közgyűlés elnöke. Mint mondta, hiába növekedik az életszínvonal, hasonló szociális szolgáltatásokra szükség lesz.


A tanodások szívhez szóló ünnepi műsorral is készültek a projektzáróra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!