Jobb volna, ha helyben lenne a bölcsőde Levélen

Sikeresnek mondhatjuk az elmúlt évet - értékelt Kiss Béla levéli polgármester, akiről a 2018-as helyi fejlesztésekről és a jövőbeli elképzelésekről beszélgettünk.

Mészely Réka

„2018-ban sok munkával komoly, hasznos és látványos eredményeket, beruházásokat valósítottunk meg. Az elmúlt évek előkészítő munkái kezdenek beérni" – hangsúlyozta Kiss Béla levéli polgármester, aki a Kisalföld érdeklődésére összegezte a mögöttünk álló évet.


– Nem mindegy, milyen intézménybe járnak a gyermekeink. Ezért is tartottuk fontosnak az iskola energetikai korszerűsítését. Továbbra sem tettünk le arról, hogy bölcsődét létesítsünk a településen. A TOP-ból nem sikerült pénzt szereznünk, de egy korábbi ülésünkön úgy határoztunk, hogy indulunk a Pénzügyminisztérium pályázatán. Az elnyerhető támogatás nagysága 96 millió forint. A megvalósítás 120–140 millióba kerülhet. Ám éppen azért gazdálkodtunk az elmúlt években megfontoltan, hogy gond nélkül biztosítani tudjuk az önrészt – emelte ki a faluvezető.

Egy kis KRESZ-pályán tanulhatják meg a helyes közlekedést a levéli óvodások.

Jelenleg egyébként a levéli bölcsődéskorúakat egy együttműködési szerződés keretében mosonmagyaróvári és hegyeshalmi bölcsődékben tudják fogadni, de néhányan Mosonszolnokra is járnak az ottani alapítványi intézménybe. A lakosságszám és a gyermekek számának növekedése miatt azonban a polgármester szerint jó lenne, ha ez az ellátás helyben is elérhetővé válna a családok számára.


Az óvodában nemrég 2,5 millió forintból egy kis KRESZ-pályát alakítottak ki, ahol a gyermekek a közlekedés szabályait tudják elsajátítani.


Kiss Béla arról is beszélt, hogy keresik a pályázati lehetőségeket az egészségház korszerűsítésére. Ez az épület fogadja be az orvosi rendelőt, a védőnői szolgálatot, itt rendel a nőgyógyász és a gyermekorvos is.


– Sajnos volt olyan beruházás, amely elmaradt 2018-ban. Ilyen a közvilágítás korszerűsítése, ami nagyon bánt. Pedig fontosnak tartom, hogy ahol szükséges, ott sűrítsük a lámpatestek számát, a forgalmasabb csomópontokba pedig erősebb fényforrások kellenek. Olyan hely is akad, ahol új hálózatot kell kiépíteni. Ez a munka a jelenlegi szolgáltatónk hibájából maradt el. Bízom abban, hogy ezt 2019 elején sikerül megoldani – erősítette meg a polgármester.


A faluvezető azzal számol, hogy adóbevételük magasabbak lesznek a tavalyinál. Talán ennek is az eredménye, hogy a helyi csoportokat minden eddiginél magasabb, 13 millió forinttal tudták támogatni.


– 2018-ban a falu legrosszabb állapotú utcája, a Bartók Béla utca újult meg 16 millió forintból, amely kétoldali süllyesztett szegélyt és aszfaltburkolatot kapott. Ezenkívül a Bartók Béla utcát a Tó utcával összekötő szakaszra került mart aszfaltburkolat és felületzárás. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedni fogják, ilyen nagyságrendben az elkövetkező esztendőkben is folytatni kívánjuk az útfelújítást. Járdaépítésre 8,2 millió forintot költöttünk, ebből 4 millió forint a pályázati forrás – zárta szavait Kiss Béla.

Óvoda 75 férőhely

A napközi otthonos óvoda 75 férőhelyes, jelenleg a 70-hez közelít a beíratottak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!