Áprilisban újrafestik a bicikliutat Jánossomorján

Fél év alatt szinte eltűntek a burkolati felfestések. Például Jánossomorján is. Miért?

Kiss Anikó

Jánossomorján a tavaly ősszel átadott kerékpárúthoz felfestett útburkolati jelek már nem az optimális időjárási körülmények között készültek. Ezért a műszaki átadás-átvételkor a jegyzőkönyvben a következőket rögzítették: „A csapadékos, hideg időjárás miatt oldószeres festékkel készült útburkolati jeleket tavasszal, megfelelő időjárási körülmények között újra kell festeni tartós festékkel legkésőbb 2019. április 30-ig" – tájékoztatott érdeklődésünkre a jánossomorjai Városüzemeltető és Műszaki Ellátó Szervezet (VÜMESZ) vezetője, Bella Sándor.


 – Az országutak felfestéseit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végezteti. Az önkormányzati utakon városunkban – az utak jellegéből adódóan – viszonylag kevés burkolati jel van. Ezek megújítását a használattól és a kopás mértékétől függően évente, kétévente végezzük el – tette hozzá Bella Sándor.

 

Igencsak megkoptak a felfestések az utakon. Jánossomorján sok kerékpáros közlekedik és az utóbbi években megnőtt az autóforgalom is.

Igencsak megkoptak a felfestések az utakon. Jánossomorján sok kerékpáros közlekedik és az utóbbi években megnőtt az autóforgalom is.


Kulcsár Béla, a 37 éves tapasztalattal rendelkező igazságügyi szakértő szerint ha hiányzik a burkolati felfestés – különösen sötétben és keskenyebb utakon –, a vezető hajlamosabb áttérni a bal oldalra. A középső, terelő-, záróvonal segít tájékozódni az úton. Pszichikailag a vezető, ha lát egy vonalat, jobban tud igazodni, tájékozódni az úton. Ha a burkolati jel, záróvonal lekopott, nehezebben észlelhető például az előzés tilalma is.


A szakértő szerint az is rejt veszélyeket magában, ha van bicikliút, de a jelölése már nem látszik.


– Meggyőződésem, hogy egy vonalat sokkal jobban tiszteletben tart az ember, mint az egynyomú jármű mellett betartandó egyméteres biztonságos oldaltávolságot. Ez a vonal nagyobb biztonságot ad – mondta végül Kulcsár Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!