Generációk szemészorvosa

Negyvenöt éve fogadja a betegeket a rendelőintézet szemészetén dr. Szegedi László.

Mészely Réka - Kisalföld napilap

Noha a város tucatnyi optikai szaküzletében naponta tömegével vizsgálják a szakorvosok a rövidlátók panaszait, a Karolina Kórház rendelőintézetének állami szakrendelésén hosszú ideje egyetlen orvos állja a sarat. Dr. Szegedi László szemorvos pontosan negyvenöt éve, megszakítás nélkül és töretlen odaadással fogadja a betegeket a rendelőintézet első emeletén. A doktor 1961-ben Gyulán kezdte pályáját, majd egy évtized után került Mosonmagyaróvárra. Mint mondja, abban az időben indult a panelprogram a városban, így a felkínált lakhatási lehetőséggel csábító volt családja számára a praxis.


Abban az időben épült a kórház és a rendelő, amit már eredetileg úgy terveztek, hogy az első emeleten két helyen működjön majd a szemészeti szakrendelés. Bár a hely adott volt, szakorvos híján – rövidebb időszakoktól eltekintve –  ellátás csak egy rendelőben volt és zajlik jelenleg is.


Dr. Szegedi László azt mondja: az elmúlt évtizedekben sok asszisztenst „elfogyasztott", ám ő maradt, hiszen ennek a hivatásnak él. Amíg egészsége bírja, ellátja a betegeket. Mint mondja: miután Mosonmagyaróvárra költöztek, sokáig hazajártak Békés megyébe, ám most már itt van számukra az otthon. Ez nem is csoda, hiszen már a harmadik generációt vizsgálja a városban és a környékén. „Akiket korábban kezeltem, már az unokájukat hozzák vizsgálatra. Nagyon jó érzés ez a bizalom" – fogalmazott dr. Szegedi László.


Hozzátette: az elmúlt évtizedekben több alkalommal érkezett szemorvos a rendelőintézetbe, ám minden esetben csak rövid ideig rendeltek ketten. Egy éve már ismét csak ő fogadja a betegeket, pedig mint mondja: igény lenne két orvosra is.


Naponta átlagosan harmincöt panaszost lát el, de ahogy fogalmazott: a „hőskorban" egy-egy sorozás vagy szűrővizsgálat során előfordult, hogy akár nyolcvan páciens is megfordult egy nap nála. Dr. Szegedi László hozzátette: bár egyedüli szemorvosként végzi a szakrendelést, igyekszik minél több beteget vizsgálni, így néhány hétnél hosszabb várólista nem alakul ki a szemészeten. Ezenfelül természetesen a sürgős eseteket soron kívül ellátják.


„Negyvenöt év után is szívesen jövök be mindennap a rendelőbe. Amíg bírom és hagyják, továbbra is szeretném végezni ezt a munkát" – hangsúlyozta a doktor.


Nyitókép: Dr. Szegedi László azt mondja, negyvenöt év után is szívesen megy be a rendelőbe és ameddig bírja, továbbra is végzi ezt a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!