Allergia

2024.05.24. 18:24

Parlagfű: a folyamatos védekezés indokolt Győr-Moson-Sopronban is

A parlagfű megjelenésétől már előre félnek azok, akik allergiásak a pollenre. Még kicsik a növények, de a hatóság már megkezdte a határszemléket. Nemcsak a gazdáknak van feladatuk a parlagfű irtásával, hanem az ingatlantulajdonosoknak is.

Barki Andrea

Tavaly erősebb és intenzívebb volt a parlagfűfertőzés kül- és belterületeken is - mondta el Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal osztályvezetője.

Fotó: Kisalföld-Archív

Az ÁNTSZ honlapján olvasható információk szerint az idei parlagfűszezon még nem kezdődött el, pollenkoncentrációja egyelőre alacsony, az allergiás tüneteket okozó szintet várhatóan a szezon kezdetéig nem éri el. Ugyanakkor már most el kell kezdeni az irtását.

– Az elmúlt évben a csapadékos időjárás és az azt követő meleg periódusok váltakozása miatt erősebb és intenzívebb volt a parlagfűfertőzés kül- és belterületeken is. Az adatok alapján már július végén látszott, hogy az előző évekhez képest augusztusban és szeptemberben erőteljesebb pollenterhelés várható – kezdte a tavalyi évvel a helyzet értékelését Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal osztályvezetője. – Tapasztalataink szerint a külterületi mezőgazdasági területek esetében a gazdálkodók hozzáállása sajnos nem minden esetben volt kielégítő. Különösen a napraforgó- és a szójaterületek növényvédelmi kezelésében, valamint a tarlók gondozásában észleltünk szakmai hibákat, mulasztásokat. Ezeken a területeken folyamatosan nagyon erős volt a parlagfűfertőzés mértéke – állapította meg az osztályvezető. Arról is beszélt, hogy az elmúlt évben a gazdálkodók jelentős része csatlakozott az agrárökológiai célprogramokhoz, ami további gyomhigiéniai veszélyeket hozott magával. A belterületeken komoly közegészségügyi problémát okoztak az elhanyagolt ingatlanok, építési telkek, amelyek tulajdonosai az alapvető gyommentesítést sem végezték el. 

Mint megtudtuk: idén már május 13-án megkezdődtek a határszemlék, amelyek a vegetációs időszak végéig tartanak. 

– Jelenleg a vármegye területén a parlagfű előfordulása változatos képet mutat. A sziklevelestől a 4–6 leveles állapotig található a növény, de a legfejlettebb egyedek magassága sem haladja meg az 5–10 centimétert. A kalászosoknál nagyobb fertőzéssel csak a táblák szegélyében találkozhatunk a parlagfűvel szembeni jó gyomelnyomó képességük miatt, de ugyanez elmondható az őszi káposztarepcében tapasztalható fertőzésekről is. Ezeknél nagyobb fertőzéssel majd csak az aratást követően a gondozatlanul hagyott tarlókon számolhatunk. A napraforgó és a kukorica gyomirtását a gazdálkodók elvégezték, illetve folyamatosan végzik. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű előfordulása jelenleg még nem számottevő, ezek kaszálása folyamatos, azonban a belterületi ingatlanokon a megelőzés érdekében indokolt a folyamatos védekezés – szögezte le Szemerits Attila osztályvezető. 

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a gazdáknak, hanem valamennyiünknek feladata van a védekezésben. Azok az ingatlantulajdonosok, akik hagyják elszaporodni a parlagfüvet, komoly bírságra számíthatnak. A Nébih tavaly 1845 esetben szabott ki bírságot a gondozatlan földterületek miatt, az összes büntetés mértéke pedig elérte a 94 milló 752 ezer forintot. Ebből 57 eset belterületre, vagyis leginkább kertekre, építési telkekre vonatkozott, a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt. 

A hatóság létrehozta a Parlagfű Bejelentő Rendszert, (pbr.nebih.gov.hu), amelyen keresztül azonnal az illetékesekhez kerül a panasz, ha parlagfűvel fertőzött területtel találkozunk. Idén már Sopronból és Győrből is érkezett hozzájuk bejelentés. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában