Halak szabad vándorlása

2024.05.24. 21:52

Halvándorlás világnapja - Ásványráróra bicikliztek az átjárható folyóinkért

A halvándorlás világnapját 2014. május 21. óta kétévente rendezik meg. Az elmúlt években a világon több mint 1000 szervezet csatlakozott a felhíváshoz, melynek koordinátora a Világ Halvándorlási Alapítvány.

Kisalföld.hu

A rendezvények Új-Zélandon kezdődnek és a Nap járását követve Hawaii szigetén fejeződnek be. A halak vándorlását a folyók adta lehetőségek és a folyókat ért emberi beavatkozások befolyásolják. Az egészséges folyókhoz hozzátartozik a halak szabad vándorlása, melyen hallépcsőkkel segíthetünk, hogy eljuthassanak táplálkozási, szaporodási és telelő helyeikre.

A világnap fő célkitűzése, hogy felkeltse az emberek figyelmét a vándorhalak és a tiszta élő vízfolyások fontosságára. A nemzetközi felhíváshoz kapcsolódva a Magyar Hidrológiai Társaság Győri és Soproni Területi Szervezete az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közösen biciklitúrát szervezett az ásványrárói viza emlékműhöz. Az érdeklődő szakemberekhez egy iskolás csoport is csatlakozott - írta az ÉDUVIZIG közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában