Négy helyre három képviselő maradt

Az előző faluvezetés magasra tette a lécet, látványos fejlesztések történtek, e kihívásnak szeretnénk mi is megfelelni – osztotta meg véleményét Bertalan Péter, Kisbodak új polgármestere.

Mészely Réka

Ekker Károly több cikluson keresztül irányította Kisbodakot. Október 12-én ő volt az egyedüli településvezető a Mosonmagyaróvári járásból, aki sem polgármester-, sem képviselő- jelöltként nem várta már a választók voksait. Helyére ketten pályáztak: Bertalan Péter és Hegyi Zoltán. A választáson megjelent 186 helyiből 108 az előbbi, 74 az utóbbi jelöltre adta szavazatát. A nyertest kértük bemutatkozásra.

– Többen is ösztönöztek, hogy induljak a választásokon. Tősgyökeres lokálpatriótaként úgy éreztem, megfér az életemben a vállalkozásom – antikváriumot működtetek és önkormányzatok ingatlankataszterével is foglalkozom –, valamint ez a tisztség. A polgármesterséget jelenleg társadalmi megbízatásban látom el, de tervezem, hogy főállásúra térjek át – tudatta Bertalan Péter, akinek – elmondása szerint – a faluvezetés „zöldmezős beruházás", hiszen eddig képviselőként sem tevékenykedett.

A kisbodakiak első embere szerint új helyzetet teremtett, hogy az egyébként négyfős képviselő-testületben jelenleg hárman vállalták a tisztséget a hat induló közül. Hegyi Zoltánt képviselővé választották, de visszalépett, és az utolsó két jelölt sem vállalta a funkciót. A törvény által előírt ügyrendi bizottságban ezért ebben a ciklusban egy külsős tag működik majd közre.

Bertalan Péter terve, hogy akadálymentesen megközelíthető legyen az önkormányzati iroda.

Bertalan Péter terve, hogy akadálymentesen megközelíthető legyen az önkormányzati iroda.
– 28 millió forintból gazdálkodunk, amelyből évente 5–6 millió fordítható fejlesztésre. Elsődlegesnek tartom az utak állapotának javítását. Ezért már szerveztünk egy fórumot a Kossuth Lajos utca ügyében. A lakókkal közösen úgy döntöttünk, hogy tavasszal, ahogy az időjárás engedi, a korábban mart aszfalttal ellátott, mára kátyússá vált szakaszt társadalmi munkában betonozzuk. Az önkormányzat mintegy 8,3 millió forint értékben az alapanyagot biztosítja, a beruházást helyi vállalkozók végzik el. Tervezzük, hogy a kultúrház emeleti részét befejezzük. Ide költöztetnénk a könyvtárat, udvarán egy fedett színnel.

A polgármesteri hivatal épületében a könyvtár helyén lehetne újból az önkormányzati iroda. Az emeleti részt gazdasági vagy szociális célokra hasznosítanánk, igény szerint: vagy irodáknak adnánk ki, vagy lakásoknak, mellyel a fiatalok letelepedését segíthetnénk – foglalta össze terveit az új polgármester. Bertalan Péter egyedüli kitörési pontként a turizmust látja a település számára. Apartmanházak mellett tanösvény létrehozását is fontolgatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!