Komárom és környéke

2018.05.23. 15:35

Tatai Patara: Ágyúk dörögtek, kardok csattogtak a hagyományőrző fesztiválon - Fotók, Videó

A rendezvényen rengeteg hagyományőrző vett részt, a közönség is hatalmas volt.

Tóth Zoltán

2018. május 18-20-a között rendezték meg a Tatai Patara hagyományőrző fesztivál a tatai Öreg- tó partján. A tavalyihoz képest jóval több hagyományőrző egyesület tette tiszteletét a rendezvényen, tömve volt a tó partja a sátortáborokkal. Az 1597-es eseményről emlékeznek meg, amikor gróf Pálffy Miklós patarával, vagyis petárdával berobbantotta a várkaput, és visszavette a török seregektől Tata várát.


Péntek:


Május 18. péntek egy koszorúzással kezdődött a várkapunál, ahol több díszvendég, köztük Négyesi Lajos nyugalmazott ezredes, hadtörténész is megtartotta beszédét.  Péntek este egy hagyományőri szemle után elindult a fáklyás felvonulás a Kastély- térből.



Szombat:


Május 19-én reggel 9kor a zenés ébresztő mellett ágyúdörgés jelezte a hagyományőröknek az ébresztőt, majd 10-kor már elindult a hadi mustra. A hagyományőrzők bemutatták csapataikat, majd szervezett kardpárbajt mutattak be. A Kastély- téren lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget, a Várárokban pedig íjászbemutató és íjászversen vette kezdetét.



Délután a hagyományőrzők szemléje után vonultak a várárokba a résztvevők. Hagyományosan itt szokták megejteni az egyik ostromkísérletet, melynek a vége visszavonulás volt. A nagy ágyúdörgés és kardcsattogás közben azonban sajnálatos baleset történt.


Szerencsétlen baleset történt a szombati előadás közben.


Az egyik hagyományőrző a nagy kapkodásban benne felejtette a kanócos puskájában a töltővesszőt, melyet kilőtt, és eltalálta az egyik társát, akit azonnal kórházba szállítottak. A férfi családja a helyszínen tartózkodott, az ellátásuk költségeit a rendezvény állja. A szigetvári férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.


A kanócos puskák fekete lőporral működnek, de olyan csekély mennyiséggel, hogy az éppen durranjon és legyen egy kis füstje, a hagyományőrzők nem töltik meg a fegyverüket soha, és töltetlen állapotban sem tartják mások felé.


A látványos csatát végigjátszották, melynek vége egy rendezett visszavonulás volt. Az este további része koncertekkel telt, fellépett Asanaa Alisis táncegyüttes, Arif Erdem Ocak, Moldvai Táncház a Pötörkével, Vujicsics Együttes, majd egy látványos tűztánc és tűzzsonglőrködést is megtekinthettek a résztvevők.




Vasárnap:

Délelőtt a nemzetközi sereg megütközött a törökökkel, íme néhány felvétel, csak a legizgalmasabbak:

 

 


A rendezvény csúcspontja, vasárnap délután öt órakor volt, amikor patarával, azaz petárdával "berobbantották" a vár kapuját és a nemzetközi sereg visszafoglalta a török hadaktól erődítményt, ahogy az 1597-ben a valóságban is megtörtént, gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány vezetésével.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!